Over dit artikel

2,4 GHz WiFi spectrum-analyser

Wat gebeurt er in de buurt?

2,4 GHz WiFi spectrum-analyser
Bij dit project worden gedeelten van een chip die eigenlijk is bedoeld voor 2,4 GHz digitale radio-ontvangst gebruikt om een eenvoudige spectrum-analyser te bouwen. Daarmee is het mogelijk om een beeld te krijgen van het gebruik van de 2,4 GHz WiFi-band in de directe omgeving. Dit kan nuttig zijn bij het kiezen van een optimaal kanaal en bij het oplossen van conflicten tussen WiFi-apparaten die elkaar storen.
De ISM-band (ISM = Industrial, Scientific and Medical) op 2,4 GHz heeft in de laatste jaren heel wat toepassingen voor persoonlijke draadloze communicatie over korte afstanden mogelijk gemaakt. Omdat er geen licentie voor nodig is en de toewijzing van kanalen op een universele manier geregeld is, zijn er talloze nieuwe mogelijkheden voor thuis en op kantoor ontstaan. We kunnen daarbij denken aan de alom tegenwoordige WiFi-LAN-communicatie, maar ook aan draadloze telefoons, audio- en videozendsystemen, draadloze toetsenborden en muizen en natuurlijk Bluetooth. Dat er geen licentie (zendvergunning) nodig is, wil nog niet zeggen dat iedereen zomaar zijn eigen zender mag gaan bouwen en gebruiken.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1-R4 = 10 k
R5-R8 = 15 k
Halfgeleiders:
D1,D2,D3 = 1N4001
Diversen:
MOD1 = Cypress module type CYWM6935
K1 = 25-polige haakse sub-D connector (male), voor printmontage
K2 = USB-B connector
Print 070040-1
Reacties worden ingeladen...