Thomas Scherer
Over dit artikel

OBD

tussen milieu, markt en big brother

OBD
OBD, de on-board diagnose van de elektronica in uw auto, is oorspronkelijk ontworpen als instrument voor het verbeteren van de luchtkwaliteit. Intussen is dit milieu-aspect bijna in de vergetelheid geraakt. OBD is tegenwoordig een belangrijk elementbij de werkzaamheden die in elke garage worden uitgevoerd - en daarmee ook een marktinstrument dat de concurrentie tussen de officiële merk-dealers en de vrije garages sterk beïnvloedt. De data uit de OBD-systemen zouden ook door de automobielfabrikanten als marketing-instrument kunnen worden benut. En wanneer straks, bij de nieuwe OBD-3-standaard, ook nog voertuigdata draadloos tijdens het voorbijrijden kunnen worden overgeseind, dan moeten we ons toch echt afvragen wat er gebeurt met onze pers.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Extra info / Update

Belangrijke opmerking

De OBD-analyser is alleen geschikt voor moderne voertuigen die zijn voorzien van een OBD2/EOBD-interface. In de EU geldt de EOBD-voorziening als toelatingseis voor nieuwe automodellen:

- sinds 1-1-2001 voor alle personenauto's met benzinemotor;

- sinds 1-1-2004 voor alle personenauto's met dieselmotor.

Is het model van uw auto vóór deze datum op de markt verschenen, dan is het raadzaam om eerst op de internet-databank van Florian Schäffer [3] te controleren of dit voertuig wel compatibel is met OBD2.

Reacties worden ingeladen...