Over dit artikel

Hersens voor een robot

Een praktische minigids

Hersens voor een robot

Een robot kan tegenwoordig niet meer zonder een (of meer) microcontroller(s). Dus rijst de vraag welke microcontroller(s) je moet kiezen uit het overweldigende aanbod. Dat wordt in dit artikel besproken. De eenvoudigste robots kunnen het stellen meteen willekeurige microcontroller die geprogrammeerd is in uw favoriete programmeertaal. Maar als de robot wat ingewikkelder gaat worden, dan wordt het al snel duidelijk dat sommige typen veel beter geschikt zijn in pure robottoepassingen.

Na een korte bespreking van de specifieke eisen die een robot stelt laten we in dit artikel een aantal microcontrollers de revue passeren waarbij we de nadruk zullen leggen op hun bruikbaarheid in een robotomgeving.

Wat is er echt nodig in het systeem?

Vergeleken met een conventioneel elektronicaproject heeft een robot enkele eigenschappen die bepalend zijn voor de keuze van de microcontroller waarmee hij wordt uitgerust. Dus of het nu gaat om een vaste of een mobiele robot – en de eerste robotsdie door amateurs gebouwd worden zijn meestal mobiel, want die zijn immers veel leuker – er zijn altijd een of meer motoren nodig. Zoals in deze uitgave van Elektuur te zien is, kunnen dat servomotoren zijn voor radiografische besturing...

Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...