Over dit artikel

Robotnavigatie

GPS-sturing voor de robot

Robotnavigatie

Veel robotbouwers dromen ervan om ooit een volledig autonoom functionerende machine te ontwikkelen. En met de huidige goedkope ontvangstmodules voor GPS kunnen deze dromen gedeeltelijk in werkelijkheid worden omgezet. Het hier gepresenteerde GPS-navigatiesysteem voor robots is gebaseerd op een ATmega32 die in Bascom-Basic wordt geprogrammeerd en met de buitenwereld communiceert via een I2C-bus.

Een machine bouwen die zich op vreemd terrein zelfstandig voortbeweegt zoals de beroemde Mars-robot Sojourner deed, is de droom van menig robotbouwer. Het zou bijvoorbeeld heel mooi zijn als je in rijdende of lopende robot gewoon coördinaten kunt invoeren, waarna deze zich zelfstandig daarheen zal bewegen. En hoewel veel hoogvliegende robot-ideeën waarschijnlijk altijd wel een droom zullen blijven, is juist deze wens inmiddels realiseerbaar. Dit wordt hier bewezen aan de hand van een uitbreidingsprint die is ontwikkeld voor een zelfgemaakte bewakingsrobot (zie foto).

De hier getoonde robot is grotendeels zelf gebouwd. Maar voor het ontvangen en verwerken van de signalen van GPS-satellieten kan voor een betrekkelijk lage prijs...

Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Reacties worden ingeladen...