Over dit artikel

Real-time rekenen

Hoe werkt een Real-Time Operating System (RTOS)?

Real-time rekenen

Door gebruik te maken van een Real Time Operating System (RTOS) kunnen de structuur van de software en de timing-eigenschappen van een microcontroller-systeem sterk worden verbeterd. In dit artikel beschrijven we de werking en specifieke eigenschappen van zo'n RTOS.

Steeds vaker worden microcontrollers toegepast in elektronische systemen. Recent is in Elektor een artikelreeks gepubliceerd over de 16 bit microcontrollers van Microchip uit de 24F, 24H en 33F reeks. Deze moderne, krachtige microcontrollers beschikken over veel randapparatuur en een geavanceerde interrupt-architectuur. Toepassing van een Real Time Operating Systeem (RTOS) kan helpen om de structuur van de software en de timing-eigenschappen van een systeem gebaseerd op een dergelijke krachtigemicrocontroller beheersbaar te houden.

In dit artikel beschrijven we hoe zo'n RTOS functioneert. De hierin gegeven voorbeelden zijn gebaseerd op AVIX, een RTOS dat door de auteur speciaal is ontwikkeld voor bovengenoemde microcontroller-families.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Reacties worden ingeladen...