Over dit artikel

Een eenvoudige capacitieve aanraakdetector

Een eenvoudige capacitieve aanraakdetector
Capacitieve aanraaksensoren zijn gebaseerd op de elektrische capaciteit van het menselijke lichaam. Door bijvoorbeeld met de vinger dicht in de buurt van een contactvlak te komen, ontstaat een capaciteit naar aarde van 30-100 pF. Dit effect kan worden gebruikt voor naderingsdetectie en ‘touch controlled switching’. Capacitieve schakelaars bieden duidelijke voordelen ten opzichte van andere typen aanraakschakelaars, maar ze zijn vaak ingewikkeld qua opzet. Fabrikanten als Microchip hebben hiervoor de laatste tijd speciale IC’s ontwikkeld. Toch is het mogelijk met een beperkt aantal standaardcomponenten een betrouwbare capacitieve detector c.q. schakelaar te realiseren.Voor dit ontwerp wordt gebruik gemaakt van pulsbreedtemodulatie bij aanraking.
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1,R2,R6 = 10k
R3,R5 = 100k
R4 = 47k

Condensatoren:
C1,C2 = 470 pF
C3,C4,C5 = 100 n

Halfgeleiders:
D1 = 1N4148
IC1 = 4093
IC2 = LM339D

Diversen:
K1,K2 = 2-polige header
Reacties worden ingeladen...