Thomas Scherer
Over dit artikel

Luxe LED-fietslamp

Meer licht – en nooit meer een lampje vervangen

Luxe LED-fietslamp
Stel je hebt een nieuwe fiets. Een hele mooie zelfs, met een naafdynamo. Tevreden peddel je je eerste kilometertjes, maar dan gebeurt het: al binnen twee uur brandt het lampje van de koplamp door! De auteur besloot dat dit echt niet kon en stelde de volgende vergelijking op: Power-LED = nooit meer lampje verwisselen.
Als het lampje niet in de eerste week was stukgegaan, was dit artikel er misschien nooit gekomen. Tegenwoordig is bij het oplossen van elektronische problemen een nieuwe regel van toepassing: ‘Eerst Googlen, dan meten.’ En inderdaad: Andreas Oehler van het online-tijdschrift Fahrradzukunft had zich al beziggehouden met de ins en outs van de naafdynamo [1].
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list

Weerstanden:

R1 = 2k7

R2 = 560 Ω

R3 = 1k8

P1 = instelpotmeter 1 k, klein, liggend

Condensatoren:

C1 = 1000 μ/35 V, radiaal, steek 5 mm

C2 = 10 n

C3 = 470 μ/16 V, radiaal, steek 5 mm

Halfgeleiders:

D1...D5 = SB540 (Schottky)*

LED1 = 3-W-Power-LED wit*

Diversen:

L1 = 100 μ/1 A (bv. Reichelt L-PISR 100 μ)*

Optica voor de power-LED (20°-type)*

Print 080153-1

Reacties worden ingeladen...