Over dit artikel

Autoradiobooster

Een oplossing voor het verhogen van het uitgangsvermogen van een op een lage spanning werkende versterker, zoals de versterker van een autoradio die op hoogstens 14 V werkt, bestaat uit het toepassen van een zogenaamde H-brug, dat wil zeggen dat de luidsprekers aangesloten worden tussen de uitgangen van twee identieke versterkers waarvan de ingangen met in fase omgekeerde signalen worden aangestuurd. Zo wordt de aan de luidsprekers toegevoerde spanning verdubbeld en in theorie wordt het maximaal beschikbare uitgangsvermogen dan verviervoudigd.

Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1 = 47 k
R2 = 1 k
R3, R6 = 100 k
R4 = 10 k
R5 = 820 Ohm
Condensatoren:
C1 = 100 n
C2, C3, C6 = 4700 µ / 25 V
C4, C8 = 10 µ / 25 V
C5, C7 = 470 n
Halfgeleiders:
IC1 = TDA1562
T1 = BC548
D1 = LED, rood
Reacties worden ingeladen...