Elektor Team
Over dit artikel

Special: Embedded Guide 2010

Gratis 32 pagina’s dikke bijlage met microcontroller-hardware, software, programmering en toepassingen

Special: Embedded Guide 2010
 • Embedded Beaker!
  Beaker is de door pech achtervolgde assistent van Dr. Bunsen Honeydew uit de Tv-serie The Muppet Show. Hij lijkt ongeluk aan te trekken en bekijkt alles om zich heen dan ook met wantrouwen. Dat is ook geen wonder, gezien de manier waarop zijn baas met hem omgaat. Als voortdurende underdog krijgt Beaker de sympathie van het publiek. Doel van dit project is om een interactieve pop te bouwen, die klinkt en beweegt en (min of meer) reageert op zijn omgeving als Beaker.
 • LED-paneel met een ATM18
  In het donker zijn alle katjes grauw? Nee... rood, groen of oranje!
  Als vervolg op het artikel Bouw een LED-lichtkrant in één dag in het septembernummer 2010 laten we hier op (bijna) één pagina zien hoe je een bitmap-plaatje van 64 x 32 pixels op dit LED-paneel kunt toveren. Daar is helemaal geen 32-bits microcontroller voor nodig, onze vertrouwde ATM18 kan alles wat-ie voor deze taak moet kunnen.
 • PIC-lichtregeling met triacs
  Met dit project kunnen zes 50-W-halogeenlampen met programmeerbare effecten worden bestuurd. De schakeling die oorspronkelijk voor de verlichting van een kunstobject werd ontwikkeld, is natuurlijk ook geschikt als disco- en etalageverlichting. Doel van dit project was een door scholieren gemaakt kunstobject voor een tentoonstelling effectvol te verlichten.
 • USB naar RS485 of RS232 - Full-duplex converter met galvanische scheiding
  Slechts twee IC’s en een handjevol passieve componenten, dat is alles wat u nodig hebt voor deze converter. Het hart van de schakeling bestaat uit een FT232RL van FTDI. Dit IC heeft alles aan boord om een pc uit te rusten met een RS232-uitgang. De meeste modernere pc’s hebben zo’n poort niet meer, maar hij is onontbeerlijk als u oudere randapparatuur wilt blijven gebruiken.
 • XPort (Pro) naar breadboard interface
  Naast USB is de Ethernet-interface favoriet bij het verbinden van computers met andere apparaten. Het Lantronix XPort Pro apparaat is heel geschikt voor het verzorgen van een Ethernet-aansluiting, bovendien bevat deze module een ultracompacte op Linux gebaseerde 32-bits mini-server met veel ondersteunde protocollen (zoals TCP/IP, UDP/IP, ARP, ICMP, SNMPv2, TFTP, FTP, Telnet, DHCP, BOOTP, HTTP, SMTP, SSHv2, SSLv3, PPP, AutoIP, RSS, en SYSLOG?). Men beweert ook wel dat dit ‘s Werelds Kleinste Linux Netwerk Server is.
 • Eenvoudige Scepter-programmering met Oberon-07
  Oberon is een modulaire high-level programmeertaal die afstamt van Pascal en Modula-2. Hiermee kunnen ingewikkelde datastructuren worden ontworpen voor platformonafhankelijke toepassingen. Dat is natuurlijk heel leuk voor algemene toepassingen, maar bij het programmeren van embedded systemen zoals Elektor’s Scepter zul je soms terug moeten gaan naar de basis. Dat wil zeggen: Data manipuleren op byte/bit-niveau, besturen van memory-mapped registers via absolute adressering en dat alles zonder verwerkingssnelheid op te offeren. De nieuwste versie van Oberon, Oberon-07, biedt deze combinatie van mogelijkheden.
 • Minimod18 wordt grondstation - Vliegrampjes voorkomen
  De vermiste Cessna 182 is terecht. Afgelopen zondagmiddag om 15:12 uur kon de plaats waar het toestel is gecrasht worden vastgesteld. Volgens een rapport vloog het toestel kort voor het moment van de crash nog normaal, met een snelheid van 32 km/h op een hoogte van 390 voet, dus iets minder dan 120 meter.Uit een verslag van het onderzoek naar de oorzaak van de crash is gebleken dat de LiPo-accu van het toestel bijna leeg was op het moment van het ongeval. Het toestel raakte daardoor onbestuurbaar. Dit voorval was aanleiding om de besturing van het toestel te verbeteren. Via het grondstation wordt de piloot nu gewaarschuwd wanneer de accuspanning een kritiek niveau bereikt heeft, in welk geval zo snel mogelijk de landing moet worden ingezet.
 • Modulaire lichtkrant
  Wilt u aan de slag met microcontrollers en bent u op zoek naar een overzichtelijk project dat niet moeilijk is om te maken? Wat dacht u van een lichtkrant? In dit artikel presenteren we een module met slechts 64 LED's. Deze kan worden gebruikt als basis voor een LED-paneel dat naar wens zowel in lengte als in hoogte kan worden uitgebreid.
 • 1-pixel oog - Met Arduino en LDR
  In dit artikel laten we zien hoe je met een LDR en een Arduino een eenvoudige ‘1-pixel camera’ kan maken. Twee stukjes software, een voor de Arduino en een voor de pc, besturen het geheel. Een LDR verandert van weerstandswaarde al naargelang de hoeveelheid licht die erop valt. We kunnen hem dus gebruiken als een soort pixel zoals die op beeldsensoren zitten.
 • Toerentalregelaar voor kleine gelijkstroommotoren
  Aanleiding voor dit project was een Lego-model dat met een kleine motor moest worden aangedreven. Daarbij moest de motor gelijkmatig lopen met een instelbaar laag toerental, ondanks een variabele belasting. De hier voorgestelde oplossing met een ATtiny44 maakt gebruik van de tegen-EMK om het toerental van de motor te regelen.
 • 256 servomotoren besturen met een Minimod18
  Een goedkope radiografisch bestuurbare auto heeft in het algemeen één servomotor waarmee het stuurwiel wordt bediend. Een klein modelvliegtuig heeft er twee (richting en stijgen/dalen), en als het er vier zijn is dat al veel. Waarom zouden we dan 256 servo’s willen besturen? Wel, uw arm heeft zeven bewegingsmogelijkheden, uw hand heeft er 27 en uw lichaam heeft er meer dan 1000! Voor iedere bewegingsmogelijkheid is een servo nodig, dus zijn zelfs 256 servo’s niet genoeg om in detail de bewegingen van uw lichaam na te bootsen...
 • Grafisch display voor de Scepter - Met als bonus een Arduino-interface
  De Scepter is een 32-bits platform voor rapid prototyping, dat is ontworpen voor mobiele toepassingen. Het ligt dan ook voor de hand om dit te voorzien van een display dat afkomstig is uit de wereld van de mobiele telefonie. En als we daar toch mee bezig zijn, wat zou u denken van een kleine trackball à la BlackBerry voor de navigatie in de grafische interface, die u altijd al wilde maken? De Scepter smartphone is niet ver weg…
Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Component list

USB naar RS485 of RS232

Weerstanden:
R1,R2,R3.R5 = 470 Ohm
R4 = 33 k
R6 = 120 Ohm
Condensatoren:
C1,C2 = 10 µ/63 V radiaal
C3,C4,C5,C6,C7 = 100 n keramisch
C8 = 10 n keramisch
Spoelen:
L1 = 100 µH smoorspoel, axiaal
Halfgeleiders:
D1,D4 = LED groen, 3mm
D2,D3 = 1N5819
IC1 = FT232RL (FTDI)
IC2 = LTC1535 (Linear Technology)
Diversen:
S1 = schuifschakelaar, SPDT, haaks, bijv C&K type OS102011MA1QN1
Tr1 = transformator, Murata type 78253/55C, ratio 1:1.31, 1,5 kV isolatiespanning
Jp1 = 2-weg pinheader, steek 0,1 inch, met jumper.
K1 = USB-bus type B, haaks
K2 = afgeschermde RJ45-connector voor printmontage, met geïntegreerde LED's, bijv. Amphenol RJHSE-5381
Kunststof behuizing, afm. circa 24 x 52 x 66 mm, bijv. Serpac CH-8BK
Print 100372-1

 

XPort (Pro) naar breadboard interface

Weerstanden (SMD)
R1...R12 = 10 k
Condensatoren (SMD)
C1,C2 = 10 µ/16 V
C3 = 100 n ker.
C4,C5 = 10 n ker.
Halfgeleiders
IC1 = LM1117, 3,3V (National Semiconductor)
T1...T6 = BSS138 (ON Semiconductor)
Diversen
S1 = drukknop voor printmontage, 6 mm steek
K2 = XPP100300S-01R XPort Pro-module (Lantronix)
K1,K3 = 5-pens SIL-pinheader, steek 0,1 inch

Reacties worden ingeladen...