Over dit artikel

USB-powermonitor

...houdt de stroom in de gaten

USB-powermonitor

Steeds meer apparaten beschikken over een USB-aansluiting en een heleboel apparaten worden ook via USB gevoed. Wanneer u echter wilt meten hoeveel stroom het apparaat eigenlijk trekt, zult u al snel merken dat dit nog niet zo simpel is. Natuurlijk kunt u de schakeling in kwestie loskoppelen en er een ampèremeter mee in serie schakelen of serieweerstanden in de voedingslijn opnemen om de spanningsval daarover te meten. Beide oplossingen brengen nadelen met zich mee. De schakeling die we u hier presenteren, biedt een oplossing voor deze problemen in de vorm van een zogenaamde high-side meetschakeling.
 

Attentie: In tegenstelling tot wat er in de tekst is vermeld, is er voor dit project geen compleet opgebouwde module beschikbaar.

Dit artikel kan alleen worden gedownload door geregistreerde gebruikers.
Login | Registreer nu!
Producten
Gerber bestand

De PCB bij dit artikel is als Gerber file beschikbaar gesteld. Elektor Members kunnen exclusief deze files gratis downloaden en gebruiken om de PCB zelf af te drukken met geschikte apparatuur óf de Gerber te laten drukken via een dienstverlener.

Elektor kan u bijvoorbeeld de PCB Service van onze partner Eurocircuits van harte aanbevelen. Deze dienst van Eurocircuits maakt gebruik van dezelfde productieprocessen die wij ook zelf gebruiken voor onze serie-productie.

Component list
Weerstanden:
R1 = 0Ohm05/1 W 1%, Welwyn OAR1-R050FI (Farnell nr. 1200363)
R2 = 18 k (SMD 0805)
R3 = 2k00 (SMD 0805)
Condensatoren:
C1 = 100 n X7R (SMD 0805)
Halfgeleiders:
IC1 = TSC101A, TSOP-5
Diversen:
K1 = USB-A male connector voor printmontage, through-hole
K2 = USB-A female connector voor printmontage, through-hole
MOD1 = Voltcraft 70004 LCD-voltmetermodule; Conrad-nr. 121065
Print 110568-1
Reacties worden ingeladen...