1000 km autoweg met fotovoltaïsch wegdek

2 februari 2016, 14:24
© foto: Joachim Bertrand
© foto: Joachim Bertrand
De redactie van France Info maakt melding van een project waarbij 1000 km autoweg in Frankrijk zal worden bedekt met zonnepanelen. Grote wegenbouwbedrijven zullen hier zeker in geïnteresseerd zijn en de openbare aanbesteding is gestart. Colas, een filiaal van wegenbouwer Bouygues, levert de Wattway, een gepatenteerd wegdek waarin tegels met fotovoltaïsche cellen van polykristallijn silicium zijn verwerkt. Als we de optimistische berichtgeving mogen geloven lijken zaken als slijtage, uitzetting, levensduur en de grip van de autobanden geen probleem te vormen. De kwetsbare zonnecellen worden beschermd door een robuuste gelaagde structuur die de thermische uitzetting van de weg compenseert en bestand is tegen de belasting door de voertuigen. Het product staat bekend als duurzaam en veilig. 

Als het allemaal naar behoren werkt zou een stad van 5000 inwoners met elektriciteit kunnen worden gevoed door een weggedeelte van één kilometer. Om een gemiddelde woning van elektriciteit te voorzien, zonder de verwarming mee te rekenen, is ongeveer 20 m² oppervlak nodig. Dit fotovoltaïsche wegdek heeft ook nog een andere veelbelovende eigenschap: het is niet nodig om het wegdek te verwijderen. Wattway wordt direct op de bestaande weg gemonteerd, zonder hak- en breekwerk. 

De wegen naar de zon zijn geplaveid met goede initiatieven. Zo heeft een echtpaar uit Idaho in 2014 een soortgelijk project opgezet en via een Indiegogo-campagne meer dan twee miljoen dollar binnengekregen. Als gevolg hiervan hebben ze een contract van twee jaar ter hoogte van $ 750.000 gekregen van het federale ministerie van wegenbouw. In november vorig jaar werd in Nederland een soortgelijk maar minder ambitieus project gerealiseerd:
 

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items