Het internet staat vol met schakelingen die van website naar website worden gekopieerd zonder dat iemand controleert of het een goede of bruikbare schakeling is of niet. Hoewel veel van deze schakelingen prima zijn, zijn er ook veel die niet werken of fouten bevatten. Daarom kun je niet zomaar vertrouwen op wat je online vindt, en moet je elke schakeling die je van het internet haalt verifiëren. Nog beter is het om ze te begrijpen. Om dit te bereiken moet je altijd onthouden dat LTspice je altijd terzijde staat.

De schakeling in deze video is van het soort dat op veel plaatsen opduikt als je op internet zoekt naar zoiets als een knipperlichtschakeling voor auto's of 12 V lampen. Ik ontdekte het toen een versie ervan werd geplaatst op de Elektor Labs project website. Geen van de websites die het circuit gepubliceerd hebben probeert uit te leggen hoe het werkt of geeft enige technische details. Het kan zijn dat niemand weet hoe de schakeling werkt, of misschien geeft niemand erom hoe het werkt.

LTspice als reddingsmiddel!

Met de gratis circuit simulator LTspice is het eenvoudig om de knipperlichtschakeling te analyseren en deze video presenteert de resultaten. Je kunt verbaasd zijn...

 

Bronnen


Meer over oscillatoren

Wil je meer leren over oscillatoren? Bekijk deze informatiebronnen:
 
Abonneer je op de “oscillator” tag op de Elektor website voor nieuwe updates.


Vertaling: Hans Adams