Elektor Team

130 jaar oude geluidsopnamen hoorbaar gemaakt

10 december 2013, 14:36
130 jaar oude geluidsopnamen hoorbaar gemaakt
130 jaar oude geluidsopnamen hoorbaar gemaakt

Een onderzoeksteam van het Smithsonian Institute, het Lawrence Berkeley National Laboratory en de Library of Congress zijn er in geslaagd om 130 jaar oude geluidsopnamen hoorbaar te maken. De opnamen werden rond het jaar 1880 gemaakt in het Volta Lab waar onder andere Alexander Graham Bell werkte. De opnamen bevinden zich op schijven en rollen van verschillende materialen zoals rubber, bijenwas, tin en koper. Om het geluid te kunnen reproduceren zonder het materiaal te beschadigen hebben de onderzoekers een optisch scansysteem ontwikkeld waarmee de groeven kunnen worden afgetast.

 

Het scansysteem maakt eerst een digitale afbeelding met hoge resolutie van de geluidsdrager. Vervolgens wordt deze afbeelding bewerkt om krassen en breuken zoveel mogelijk te verwijderen. Tenslotte wordt met speciale software berekend welke bewegingen een naald zou maken als deze zich door de groeven van de geluidsdrager zou verplaatsen. Deze bewegingen worden dan omgezet in een geluidssignaal dat in een digitaal audiobestand wordt opgeslagen.

 

Tot nu toe heeft het onderzoeksteam het geluid van zes van de tweehonderd experimentele historische opnamen hoorbaar kunnen maken.

 

Meer info:
http://newsdesk.si.edu/releases/playback-130-year-old-sounds-revealed
http://www.irene.lbl.gov/

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items