21,1% rendement met zonnecellen van perovskiet

17 maart 2016, 15:33
Microscoopbeeld van de tripel-kation-perovskietlaag
Microscoopbeeld van de tripel-kation-perovskietlaag
Zonnecellen van perovskiet zijn veelbelovend wat betreft rendabele zonne-energiewinning. De thermische stabiliteit vormt echter een probleem, want deze kan op de lange duur het rendement van zo’n zonnecel aanzienlijk beperken. De onderzoekers zijn er nu in geslaagd om een zonnecel van perovskiet en cesium te ontwikkelen die een rendement van 21,1% en een record-reproduceerbaarheid heeft. 

Door cesium toe te voegen hebben de onderzoekers van de EPFL, onder leiding van Michael Saliba, de eerste perovskietverbinding met tripel-kationen (Cs/MA/FA) gemaakt. Dit nieuwe materiaal is veel beter bestand tegen warmte en wordt minder beïnvloed door variërende omgevingscondities. De perovskietlagen laten een stabiel conversierendement van 21,1% en een output van 18% onder operationele omstandigheden zien, zelfs na meer dan 250 uur. Deze eigenschappen zijn cruciaal voor de commerciële haalbaarheid van perovskiet-zonnecellen waarbij reproduceerbaarheid en stabiliteit de belangrijkste vereisten zijn voor een renderende productie op grote schaal. Het onderzoek werd uitgevoerd door de laboratoria van de EPFL en Panasonic Corporation.

Publicatie: Saliba M, Matsui T, Seo J-Y, Domanski K, Correa-Baena J-P, Nazeeruddin MK, Zakeeruddin SM, Tress W, Abate A, Hagfeldt A, Grätzel M. Cesium-containing Triple Cation Perovskite Solar Cells: Improved Stability, Reproducibility and High Efficiency.Energy and Environmental Science 16-03-2016.  [Bron: EPFL|Mediacom]
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items