3D-printer drukt multilayer-PCB's

24 november 2015, 00:30
3D-printer drukt multilayer-PCB's
3D-printer drukt multilayer-PCB's
Het Israelische bedrijf Nano Dimension heeft voor de eerste maal in de VS zijn DragonFly 2020 gedemonstreerd, een printer die meerlagen-PCB's kan 'drukken' voor rapid prototyping. De DragonFly 2020 maakt daartoe gebruik van een 3D-inkjet-kop en speciale inkten op basis van nanotechnologie. De printer werkt gewoon met de Gerber-files die door een PCB-layout-programma zijn gemaakt.

Het procédé klinkt eigenlijk heel eenvoudig: Met behulp van een in 3 richtingen verplaatsbare inkjet-spuitkop worden op een basisplaat zeer kleine druppeltjes geleidende inkt gespoten, net zoals bij het printen van een tekst of foto met een gewone inkjet-printer. Bij een meerlagen-print wordt daar overheen een laag van een speciale isolerende inkt gespoten. De nauwkeurigheid is behoorlijk goed: de DragonFly 202 kan printsporen met een breedte van 80-100 micrometer printen en de dikte van de lagen bedraagt minimaal 3 micrometer. Het is dus geen enkel probleem om bijvoorbeeld een 10-laags print te produceren. Met behulp van een ingebouwd sinterproces worden de inkten uitgehard en aan elkaar gehecht. Daarna kan men de print op de gebruikelijke wijze solderen.

De fabrikant verwacht dat hij de eerste exemplaren van de Dragonfly 2020 in de tweede helft van 2016 kan gaan leveren. De printer is niet gericht op hobbygebruikers; de exacte prijs is nog niet bekend, maar deze zal waarschijnlijk in de buurt van $50.000 liggen.

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items