Voor een gemiddelde broekzak zal hij toch wel wat te groot zijn, maar de 3D-printer van de Chinese startup PocketMaker is wel een van de kleinste en tevens goedkoopste 3D-printers die we tot nu toe hebben gezien. Het ding weegt maar 850 g en past gemakkelijk in een hand, terwijl het toch in staat is om voorwerpen tot 8x8x8 cm te produceren. De prijs bedraagt bovendien nog net geen 100 dollar.

Ondanks de lage prijs biedt de PocketMaker-printer heel wat mogelijkheden. Hij kan overweg met standaard PLA en ABS van 1,75 mm, en is voorzien van een eenvoudig uitwisselbare spuitkop. De voeding geschiedt via een USB-aansluiting, de aansturing gebeurt draadloos via een bijbehorende app op een iOS- of Android-telefoon. Het is de bedoeling om ook bijpassende mini-filament-rollen met verschillende kleuren PLA te gaan leveren.

De Indiegogo-campagne die PocketMaker op dit moment voert voor het verzamelen van voldoende geld voor de productie van zijn 3D-printer, heeft inmiddels al zo'n $60.000 opgeleverd. Met nog een maand te gaan zal het streefbedrag van $70.000 hoogstwaarschijnlijk wel gehaald worden. We zijn benieuwd naar de mogelijkheden en prestaties van deze kleine en goedkope printer, maar we zullen nog even geduld moeten hebben tot de eerste levertermijn die is gepland voor juni 2017.