Texas Instruments introduceert een ‘stereo spatial array’ IC waarmee smartphones en tablets van een breed ruimtelijk stereo-geluidsbeeld kunnen worden voorzien. Luidsprekers in smartphones en tablets zijn klein en staan dicht bij elkaar. Hierdoor is het lastig om een ruimtelijk geluidseffect te creëren. Met de nieuwe chip en bijbehorende software kunnen ontwerpers van mobiele apparaten de geluidsweergave zodanig in een virtuele 3D-ruimte manipuleren dat er een bioscoopeffect ontstaat.

 

In het LM48903 stereo klasse-D spatial array zijn verschillende onderdelen geïntegreerd: naast de spatial processing DSP zijn er twee klasse-D versterkers (2 W per kanaal), een 18-bits stereo A/D-converter, PLL en I2S en I2C interfaces. Om het ruimtelijke geluid te creëren wordt gebruik gemaakt van een combinatie van drie technieken:
- Straalvorming waarbij de geluidsgolven op een bepaalde manier interfereren met ondersteunende golven;
- Overspraakdemping waarbij de signalen die van de linkerluidspreker het rechteroor bereiken, en omgekeerd,  worden onderdrukt;
- Het aanbrengen van fazeverschillen tussen linker- en rechteroor waardoor het geluid uit een bron lijkt te komen die buiten het mobiele apparaat ligt.