4kW-Tesla-generator-project of een lichte helderziendheid?

20 februari 2018, 21:32
Basisopbouw van het 4kW-Tesla-prototype. Afbeelding: Yuri Yurin / Indiegogo
Basisopbouw van het 4kW-Tesla-prototype. Afbeelding: Yuri Yurin / Indiegogo
Dit Indiegogo-project zal het goed doen in de categorie „elektronica-curiositeiten“. Wat het is? Iets zonder brandstof? Dat wordt op de projectpagina niet helemaal duidelijk. We geven u maar gewoon de originele tekst, het zou erg lastig worden om dit te vertalen. Maar de kwaliteit van het Engels zegt waarschijnlijk ook iets over het project:

It is enough to classify all developments without fuel energy. We also want to be independent.
We have a prototype without a fuel generator with which power of 4 kW. It must be earthed.
Still there is a prototype without a fuel generator with a power of 3 kW. It is without grounding.
Both generators will supply themselves with energy after the start. A similar technology of a large generator with a capacity of 100 kW was patented in Turkey.


Aha! Heel duidelijk...
Wat er te zien is, ziet eruit als een wild knutselwerk met een grote schakelende netvoeding, een dikke ringkerntrafo, PC-blowers, een stopcontact, een waarschuwingssticker en een futuristische spoel. En wat zou het moeten doen? Op de één of andere manier zou het elektrische energie moeten produceren. En wat dat met „Tesla“ te maken heeft? Nou, de grote spoel (naast de kleine ferrietstaaf ;-) ) lijkt wel een beetje op een Tesla-trafo. Maar we moeten in dit geval bij de term Tesla waarschijnlijk niet denken aan de Amerikaanse firma die elektrische auto’s produceert. Het lijkt eerder op de latere fase in het leven van Nikola Tesla, toen hij niet meer zo geniaal, maar eerder orakelachtig sprak over „vrije energie“ en andere illusoire fenomenen.
 

Het is dan ook heel toepasselijk dat de project-video op YouTube helemaal in het Russisch is ingesproken. De meeste mensen begrijpen daar niets van, ook niet als ze naast hun moedertaal ook nog een beetje Engels spreken. Misschien is dat ook maar het beste, want er is weinig meer te zien dan vier dikke gloeilampen die oplichten (en geen Tesla-vonken of geluiden). Voor zo’n lange video van 14 minuten is dat toch wel een beetje weinig actie.

Dus wilt u nu $5 betalen om een 3kW-generator te ondersteunen? (Zonder „fuel“ en zonder aarding!) Of wilt u misschien voor $350 een 4kW-generator kopen? (Ook zonder „fuel“, maar mét aarding!) De eerste wordt in december geleverd en de laatste in de mei van dit jaar. Staat er.
En als u een „oil and gas mogul“ bent en deze kleine uitgave aan Yuri Yurin uit Zithomir in Oekraïne te min vindt, dan kunt u voor slechts $500.000 ervoor zorgen dat Yuri u niet zal hinderen met zijn uitvinding. Wat u dan krijgt is „Close all the work“. Dit houdt in dat hij zijn activiteiten staakt en „tot 2030“ het idee onder de pet zal houden. Dan kunt u als olie- en gasmagnaat de komende twaalf jaar nog rustig doorgaan met uw business...

Ons oordeel: nog te heftig voor een reality soap ;-)
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items