741-opamp discreet nagebouwd

15 september 2014, 07:03
741-opamp discreet nagebouwd
741-opamp discreet nagebouwd

Een heleboel elektronici krijgen waarschijnlijk nostalgische gevoelens bij het horen van het typenummer "μA741", een van de populairste opamps aller tijden. De Amerikaanse firma Evil Mad Scientist Laboratories heeft nu de "XL741" gemaakt, een discrete versie van deze historische opamp. Het gaat hierbij om een compleet bouwpakket waarmee men een grote versie van de 741 kan nabouwen, zelfs de aansluitpennen zijn in vergrote vorm aanwezig. De opamp werkt ook echt, alleen wordt hij in dit geval met behulp van schroefklemmen op de print met een schakeling verbonden.

De originele 741-opamp werd rond 1968 door David Fullagar bij Fairchild ontwikkeld. Dit achtpotige IC ontpopte zich al snel tot een bijzonder universeel onderdeel en het werd dan ook de meest verkochte opamp ter wereld. Tegenwoordig is de 741 inmiddels achterhaald door talloze moderne opvolgers wat betreft de technische eigenschappen, maar toch wordt hij na meer dan 45 jaar nog steeds geproduceerd.

De XL741-kit is ontwikkeld door Eric Schlaepfer in samenwerking met Evil Mad Scientist Laboratories, de kit wordt inmiddels ook in de Elektor Stores verkocht voor €39,95. Er is zelfs een uitgebreide datasheet met alle gegevens beschikbaar. Door de "enorme" afmetingen van het XL-IC is het niet alleen geschikt voor decoratieve doeleinden, maar men heeft daardoor ook toegang tot het inwendige van het IC en kan allerlei elektrische metingen tijdens het gebruik uitvoeren.

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items