Siemens heeft de door het bedrijf geleverde converterstations van de gelijkstroom-hoogspanningsverbinding (HVDC) tussen Frankrijk en Spanje ingeschakeld. Deze 320-kV-verbinding die de stroomnetten van beide landen aan elkaar koppelt heeft in beide richtingen een capaciteit van 2000 MW. De commerciële exploitatie start halverwege dit jaar. Hiermee wordt niet alleen de transportcapaciteit sterk vergroot, maar wordt ook de stabiliteit van de netten bij integratie van duurzame energiebronnen gewaarborgd.

De nieuwe HVDC-verbinding verbindt het Franse Baixas (bij Perpignan) met het Spaanse Santa Llogaia (bij Figueras). De energie wordt getransporteerd door grondkabels die over een gedeelte van de totale afstand van 65 km in een tunnel door de Pyreneeën zijn gelegd.

Bij de hier toegepaste HVDC-Plus techniek wordt gebruikgemaakt van  spanningsgestuurde converters in een modulaire multiniveau-converterconfiguratie (MMC). Er worden schakelbare vermogenstransistors (IGBT’s) gebruikt die het conversieproces onafhankelijk van de netspanning laten verlopen. De stroomrichting tussen de twee landen kan binnen 150 ms worden omgekeerd.