Wetenschappers hebben een onderwater-robotzwerm gecreëerd die zich net zo gedraagt als een school vissen. De autonome robots reageren zodanig op elkaar dat een cognitief systeem ontstaat dat zich van de omgeving bewust is. Door het uitwisselen van informatie kunnen de robots hun omgeving verkennen, voorwerpen opsporen en hulpbronnen gebruiken.

Robots van het type ‘Jeff’ werden bij een experiment samen met robots van het type ‘Lily’ ingezet om onder water de resten van een neergestort vliegtuig te vinden. Hierbij bleven de ‘Lily’-robots aan de oppervlakte terwijl de ‘Jeff’-robots de bodem onderzochten. Een van de robots van de ‘Jeff’-zwerm ontdekte het door een magneetveld gemarkeerde wrak en leidde zijn collega’s naar deze plek. De ‘Lily’-robots volgden de ‘Jeff’-zwerm en groepeerden zich als een soort signaleringsboei boven de vindplaats. Bij experimenten in de haven van Livorno bleken de robots een dergelijke missie ook onder moeilijke (weers)omstandigheden te kunnen uitvoeren.



De onderzoeksresultaten van dit door de EU gefinancierde CoCoRo-project (Collective Cognitive Robots) worden in de loop van dit jaar in 52 video’s gepubliceerd.