Op donderdag 12 november is de vijftiende Nederlandse MagPi verschenen. Het blad kan worden besteld in de Elektor Store. Abonnees hebben hun tijdschrift vanzelfsprekend al automatisch in hun brievenbus gekregen, nog voordat het blad in de winkel lag (afhankelijk van locatie).De Raspberry Pi 4B heeft eerder dit jaar een upgrade gekregen naar 8 GB RAM. Het nieuwe topmodel staat centraal in dit nummer. In het dossier gaan we er dieper op in en lees je waarvoor je zoveel geheugen kunt inzetten. En vraag je je ook af waarom we zo lang op deze upgrade moesten wachten? Eben Upton legt het ons uit in een interview.


We hebben ook heel wat pagina’s gewijd aan een ander nieuw product, de High Quality Camera. We leggen uit hoe je met deze nieuwe camera aan de slag gaat. In ons hoofdartikel krijg je enkele leuke projecten te zien die profiteren van de hogere kwaliteit en leer je hoe je er een echte draagbare camera mee maakt.


Zoals elke keer hebben we ook wat vervolgartikelen. Heb je de magische spiegel uit ons vorige nummer gebouwd? Dan vind je in dit nummer maar liefst acht pagina’s over hoe je deze uitbreidt met gezichtsherkenning en hoe je je eigen modules voor MagicMirror² maakt als er geen module bestaat voor wat je nodig hebt. Ook het artikel over starten met elektronica uit het vorige nummer breiden we uit met een vervolg over hoe je sensoren op je Raspberry Pi aansluit.


Verder leer je hoe je met twee Raspberry Pi Zero’s en twee cameramodules een 3D-camera maakt en meten we met de Enviro+ de luchtkwaliteit in huis (niet onbelangrijk met al die circulerende virussen).


We tonen je uiteraard ook weer allerlei projecten uit de community, waaronder OpenEars van de Nederlandse stichting Sensing Clues dat wilde dieren in natuurgebieden beschermt, een pianospelende robot en een zuurdesemincubator. Genoeg inspiratie dus om zelf met je favoriete minicomputer aan de slag te gaan!

Abonnement

Elke editie van MagPi automatisch in je brievenbus? Neem nu een MagPi-jaarabonnement!