Elektor Team

Akoestische camera spoort geluidsbronnen op

10 december 2013, 14:36
Akoestische camera spoort geluidsbronnen op
Akoestische camera spoort geluidsbronnen op

Het terugdringen van geluidsoverlast door vliegtuigen is een belangrijk onderzoeksgebied aan de TU Delft. In de praktijk blijkt het lastig om in kaart te brengen waar het geluid nu precies vandaan komt. Een groep studenten ontwikkelde voor dit doel een veelbelovend hulpmiddel: een hoge-resolutie akoestische camera. Hun camera laat op bewegend beeld precies de bron en de intensiteit van geluid zien.

 

De eerste akoestische camera kwam 10 jaar geleden op de markt, voor een prijs van meer dan 250.000 euro. Deze hoge prijs zorgde er voor dat het systeem niet veel gebruikt werd. De Delftse studenten bouwden hun camera voor slechts 6.000 euro. Deze camera maakt beelden van vliegtuigen in de lucht en maakt daarop zichtbaar waar het meeste geluid zich bevindt. Zo kunnen ingenieurs gericht de geluidsoverlast van vliegtuigen verminderen, bijvoorbeeld bij de landing. Hoewel de motoren niet op vol vermogen werken, geeft een landing wel relatief veel geluidsoverlast.

 

De camera kan uiteraard ook voor andere geluidsproblemen gebruikt worden, bijvoorbeeld het meten van geluid van voorbijrijdende auto’s of van windturbines. Prof. Dick Simons begeleidde de studenten en zal samen met hen de komende tijd werken aan de verdere ontwikkeling van de camera.

 

Meer info:
www.tudelft.info/nl/actueel/laatste-nieuws/artikel/detail/studenten-kijken-met-geluid/

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items