AlphaGo:Mens = 3:0 – pensioen of geboorte van echte AI?

2 juni 2017, 00:00
Het programma AlphaGo van Google’s AI-dochter DeepMind verslaat de beste Go-speler van de wereld, Ke Jie, met 3:0 en overwint ook meteen een team van vijf Go-grootmeesters. Go gold vanwege de enorme complexiteit als het laatste toevluchtsoord voor de intuïtie en het leervermogen van mensen.
Passé.
Het Transhumanisme begint.

Nadat vorige week de beste menselijke Go-spelers een verpletterende nederlaag leden tegen Google’s AI-software, ziet het er bijna uit alsof er een nieuwe jaartelling begint. Er is nu vast geen spel meer waarin een mens nog van een computer kan winnen. De overwinning van IBM’s Deep Blue tegen Kasparow bij het schaakspel ligt alweer 20 jaar in het verleden. De veelgeroemde en tegelijk verguisde kunstmatige intelligentie lijkt het stadium van loze aankondigingen ontgroeid te zijn. Of toch niet?


Het oeroude bordspel Go. Foto: DeepMind

In ieder geval heeft de drie jaar geleden door Google opgekochte AI-firma DeepMind aangekondigd dat AlphaGo nu wel met pensioen kan. En die beslissing is wel te begrijpen. In de strijd van mens tegen machine valt er nu niets meer te winnen, want de uitslag is bekend. En om alleen nog maar machines tegen elkaar te laten spelen is niet echt spannend, dat zal niemands aandacht trekken. Maar de knowhow in AI achter AlphaGo moet natuurlijk niet braakliggen. Deze kennis, dit menselijk kapitaal (nog wel :-) ) Moet nu op andere gebieden worden ingezet, zoals bijvoorbeeld in de gezondheidszorg, de energiewinning en de techniek, want daar zit potentieel = geld in.

Als we de AI-vaardigheden van AlphaGo combineren met het oriëntatievermogen van moderne autonome auto’s, dan lijkt het niet meer lang te duren voordat de scenario’s van een technisch verlopende Evolutie 2.0 en daarmee de Technologische Singulariteit bewaarheid worden. De voorspellingen spreken van een moment tussen 2025 tot 2035. En vanaf dat moment moet u uw autonome grasmaaier gaan wantrouwen  :-)
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items