Zoek je een desktop CNC machine voor je werkplaats? Kijk dan eens naar de Anet 4540 CNC Router, die wordt geleverd met alle benodigdheden die je nodig hebt om te beginnen met het maken van je creaties. 

De Anet 4540 CNC Router

Als je wilt beginnen met een CNC machine of je bestaande uitrusting wilt upgraden om meer bruikbare freesruimte te krijgen, dan is de Anet 4540 misschien een product bij uitstek om naar uit te kijken. We hebben in het verleden CNC machines gehad die het niet gehaald hebben vanwege de hoge prijzen - zelfs toen al.

Met de Anet 4540 CNC machine kun je 430 × 390 × 90 mm werkoppervlak gebruiken voor je project. Het oppervlak dat je kunt gebruiken is meer dan A4 of Letter papierformaat. Dit geeft veel ruimte voor je creaties. Met de mogelijkheid om alle drie de assen (X, Y en Z) te bewegen kun je niet alleen materialen graveren, maar ook objecten in 3D maken.

Let’s have a look at the technical specifications for the machine:
 
Werkruimte: 430 × 390 × 90 mm (16.93 × 15.39 × 3.54)
Voeding: 48 V / 10.4 A
Stappenmotor: 42 × 48 mm
Eindschakelaar: X, Y, Z (beide uiteinden)
Noodstopschakelaar: Yes
Vermogen van de spindelmotor:  500 W
Snelheid van de spindelmotor: 11,000 rpm
Offline besturing: Ja
Software: GRBLcontrol (Candle), andere GRBL-compatibele Software
Operatingsysteem: Windows XP / 7 / 8 / 10
Ondersteunde add-on's: Laser (niet inbegrepen)
Afmetingen: 650 × 532 × 320 mm (25.59 × 20.94 × 12.60)
Gewicht: 11.6 kg (25.6 lb.)

Constructie

Het is duidelijk dat sommige delen van de Anet 4540 CNC machine hun oorsprong vinden uit de omgeving van het 3D-printen. En zoals we weten zit Anet al lang in de 3D-printer branche. Sommige zwakke plekken die goedkopere machines vertoonden zijn aangepakt. De basis van de machine is al voorgemonteerd en heeft bevestigingsgaten voor het bevestigen van je materialen met de bijgeleverde klemmen. De bevestiging voor de spindelmotor is deze keer robuust, en vermijdt zoveel mogelijk ongewenste bewegingen van de motor. 
 
Mounting of CNC Spindle
Verbeterde bevestiging.

De rest van de machine gebruikt aluminium profielen die je ook op 3D printers vindt om het frame en delen van het portaal in elkaar te zetten. Drag chains binnen de constructie helpen om de bedrading flexibel te laten bewegen. Beweging van Y- en X-assen gebeurt met behulp van riemen. Dit maakt een eenvoudige constructie mogelijk en indien nodig, later een snelle vervanging of aanpassing uit te voeren. De bedrading en drag chains zijn voorgemonteerd en maken het aanbrengen van de bedrading eenvoudig. De voeding en besturingseenheid zijn ook voorgemonteerd, zodat je er alleen maar de kant en klare kabels op hoeft aan te sluiten.
 
 power supply and control unit
Voeding en besturingseenheid.

Montage

De machine wordt geleverd als een voorgemonteerd bouwpakket, maar moet door de gebruiker worden afgebouwd. Hiervoor is al het benodigde gereedschap in de kit inbegrepen, maar we raden ten zeerste aan om ook je eigen gereedschap bij de hand te hebben voor wat extra gemak tijdens het bouwen van de machine. Een goede optie is hier de Elektor Workbench Tool Set, die de montage zeker zal vergemakkelijken. Begin ontspannen, neem de tijd, en probeer je niet te haasten om de machine binnen twee uur klaar te hebben. Als je de helft van de machine moet demonteren omdat je iets over het hoofd hebt gezien in de handleiding, is dat een vervelende ervaring die je moet proberen te voorkomen!
 
Workbenchtools
Elektor Workbench Tool Set.


Voor de montage zelf heb je ruimte en tijd nodig. Leg alle onderdelen klaar op je bureau en controleer of alles wat je nodig hebt aanwezig is.
 
 Parts (1)

CNC machine  Parts (2)
CNC machine  Parts (3)

 

CNC machine Parts (4)


Kleine tips

Let bij het begin van de montage op de oriëntatie van de machine, want de handleiding gaat ervan uit dat je hem op sommige punten tijdens de bouw moet afstellen. Het is vervelend als je sommige onderdelen moet demonteren omdat je misschien over het hoofd hebt gezien dat de handleiding uitgaat van een 180° rotatie op een bepaald punt.

Als je klaar bent, heb je een machine op je werktafel die eruit ziet als hieronder.
 
CNC machine assembled
De gemonteerde Anet 4540 Desktop CNC Router.


Zoals je misschien gemerkt hebt, is niet alleen de machine zelf inbegrepen, maar ook een set gereedschap om je op weg te helpen. Allereerst heb je een set frezen in de doos om met de machine te gebruiken, evenals alle klemmen die nodig zijn om je werkstuk in de machine vast te zetten. Voordat je begint met het frezen van voorwerpen is een kalibratie nodig, dus volg de handleiding zorgvuldig. Bedenk dat dit geen 3D-printer is, en dat je te maken hebt met een snel draaiende frees.

Je kunt met de machine hout, MDF, metaal, kunststof, acryl en andere materialen frezen of graveren. 

Software en besturing

Na de montage en kalibratie heb je de mogelijkheid een afstandsbediening met een draad te gebruiken of de machine aan te sluiten op een computer. De draadafstandsbediening wordt met een lintkabel aangesloten op de CNC frees om de basisbediening mogelijk te maken en om je GBRL bestanden rechtstreeks af te drukken vanaf het geïntegreerde SD-card slot.
 
CNC machine control unit
De meegeleverde bedrade basisafstandsbediening wordt aangesloten via een lintkabel.

Hiermee heb je een basisbesturing voor het frezen van werkstukken en de machine. Wil je wat extra gemak, dan bevat de Anet 4540 CNC frees ook grblControl software om je PC met de machine te verbinden en commando's en opdrachten direct vanaf je bureaublad over USB te versturen.
 
CNC machine control software
CNC software voor machinebesturing.

Met de grblControl software op je computer kun je met behulp van je GRBL bestanden werkstukken frezen met de machine. De installatie die bij de Anet 4540 wordt geleverd bevat de vereiste configuratieparameters voor de machine, zodat je alleen de juiste bestanden ervoor hoeft te laden.

Waar kun je het kopen?

De huidige prijs voor de machine is hoger dan de gebruikelijke goedkopere exemplaren die je op diverse sites kunt vinden, maar uiteindelijk krijg je een betere machine met veel ruimte voor je eigen creativiteit. Natuurlijk zal deze niet kunnen tippen aan machines van rond de 3000 tot 4000 euro, maar dat is te verwachten. Deze is bedoeld als een kwalitatief betere instapmachine die op een bureau kan staan en zijn doel kan dienen. Elektor heeft deze machine momenteel op voorraad, en, als je goed oplet, kun je misschien zelfs korting krijgen als Elektor-lid. Wil je er een, kijk dan in de Elektor Store zolang de voorraad strekt. Als je er al een hebt of er een gaat kopen, laat ons dan in de reacties hieronder weten wat je van deze machine vindt.


Vertaling: Hans Adams