App maakt van smartphones seismisch netwerk

15 februari 2016, 10:47
App maakt van smartphones seismisch netwerk
App maakt van smartphones seismisch netwerk
Onderzoekers van de universiteit van Berkeley (Californië) hebben een Android-app ontwikkeld die trillingen ten gevolge van aardbevingen kan detecteren door middel van de standaard in een smartphone aanwezige sensoren. Er is ook een iPhone-app gepland.

De app met de naam MyShake is gratis beschikbaar via de Google Play Store en draait voortdurend op de achtergrond in het geheugen van de smartphone met een minaal stroomverbruik. De in de telefoon aanwezige accelerometers kunnen op die manier dag en nacht trillingen detecteren en deze analyseren. Wanneer wordt vastgesteld dat deze passen bij het trillingspatroon van een aardbeving, worden de gegevens samen met de GPS-coördinaten doorgestuurd naar het Berkeley Seismological Laboratory.

Op dit moment bevindt het project zich nog in een proeffase, maar als het systeem is uitontwikkeld en er genoeg mensen zijn die aan het project meewerken, verwachten de onderzoekers dat hun systeem een waardevolle bijdrage kan leveren aan bestaande seismische detectienetwerken of kan worden ingezet in gebieden waar zo'n detectiesysteem nog niet aanwezig is.
 
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items