Armprothese uit de 3D-printer

11 februari 2019, 21:26
3D-geprinte armprothese. Afbeelding: Arrow Electronics.
3D-geprinte armprothese. Afbeelding: Arrow Electronics.
Het 3D-printproces maakt een bijzonder voordelige fabricage van op maat gemaakte protheses voor kinderen mogelijk en maakt het gemakkelijker om die regelmatig te vervangen door een aan de individuele groei van het kind aangepast exemplaar. Arrow heeft de armprothese gepresenteerd op de Consumer Electronics Show in Las Vegas.

Goedkope protheses

Gewone protheses zijn erg kostbaar, ze kosten in de regel tienduizenden Euro’s. Het ligt dus voor de hand dat regelmatig vervangen van protheses voor groeiende kinderen niet zomaar mogelijk is. De startup Unlimited Tomorrow werkt aan een speciaal 3D-print- en scanproces, dat de kosten uiteindelijk zou moeten beperken tot ca. € 5.000 en daarmee vaker aanpassen aan de groei financieel mogelijk zou maken. Bovendien is deze prothese uitgerust met moderne technologie die spierbewegingen herkent en onthoudt. Daardoor wordt de prothese steeds beter aangepast, terwijl hij wordt gedragen. De techniek kan worden overgezet naar een nieuw gedrukte arm, zodat de protheses goedkoop kunnen worden aangepast met de groei van de gebruiker.
De nieuwe prothese kan draadloos worden opgeladen. Om ze zoveel mogelijk aan te passen aan het lichaam van de drager, wordt het overeenkomstige lichaamsdeel aan de andere kant gescand en daar wordt een spiegelbeeld van gemaakt. Op die manier kan de vorm van het ontbrekende lichaamsdeel beter worden berekend. Met de 3D-printtechniek kunnen ook de juiste huidskleur of details zoals sproeten heel natuurgetrouw worden gerealiseerd. De protheses hebben uitwisselbare magnetische vingernagels, die kunnen worden gelakt. Ook haptische feedback is ingebouwd, waardoor de drager een soort van tastzin kan ervaren.

Arrow is de exclusieve toeleverancier van elektronicacomponenten voor zijn klant Unlimited Tomorrow en financiert 15 protheses ter ondersteuning van de campagne "100 Tomorrows“, waarbij 100 robotica-protheses gratis ter beschikking worden gesteld aan mensen die ze nodig hebben. Bovendien neemt Unlimited Tomorrow deel aan het Arrow certificatie-programma in samenwerking met Indiegogo. Medewerkers van Arrow begeleiden Unlimited Tomorrow van het ontwerp tot en met de productie en bieden ondersteuning met extra hulpmiddelen. Arrow heeft geholpen bij de ontwikkeling van prototypes en boards en bij de selectie van componenten.
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items