Autonome graafmachine en meer

31 maart 2018, 16:31
Autonome graafmachine. Afbeelding: Built Robotics.
Autonome graafmachine. Afbeelding: Built Robotics.
De startup Built Robotics houdt zich bezig met autonome voertuigen in de bouw, die het „vuile werk“ van de mensen moeten overnemen. Op de website is een promotievideo te zien, waarin een graafmachine zelfstandig een bouwput voor een huis graaft en daarbij ook nog let op mensen die over het bouwterrein lopen. En er gebeurt nog veel meer in de bouw.

Industrie 4.0 zoekt in alle hoeken en gaten of er niet nog iets te automatiseren valt. De techniek houdt beslist niet op bij zelfrijdende auto’s. Noah Ready-Campbell, de leider van de startup Built Robotics, vertelde dat hij als tiener in het bouwbedrijf van zijn vader heeft meegewerkt en daarbij altijd wenste, dat machines het vuile, gevaarlijke en vermoeiende werk zouden doen. Na een tijd als ingenieur bij Google gewerkt te hebben, heeft hij nu zijn eigen bedrijf, waarmee hij precies op dit thema mikt. Hij wil bouwmachines robotiseren en daarmee menselijke arbeidskracht uitsparen. Dat is in de USA heel hard nodig, omdat daar een permanent tekort is aan vaklieden met voldoende ervaring.
 

Built Robotics met zijn autonome graafmachine is niet het enige, wat er speelt in de bouw. Bij de specialist in metselwerk Berich Masonry in Colorado wordt op dit moment een robotmetselaar met de naam SAM (= halfautomatische metselaar) getest. Over het 3d-printen van huizen met beton hebben we zelfs al veel gehoord (en demo’s gezien, zoals de onderstaande). Al met al wordt ook steeds meer klassiek vakwerk geautomatiseerd. Of dat een vloek is of een zegen, zal nog moeten blijken.
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items