Denis Meyer

B-bender met pedalen en Arduino

15 februari 2016, 00:50
In 2016 bespeelt een echte muzikant ook de CNC en de Arduino
In 2016 bespeelt een echte muzikant ook de CNC en de Arduino
Vindt u de B-bender van een Telecaster mooi? 
Als u dit niets zegt, is er toch een grote kans dat u deze al eens hebt gehoord en het effect ervan mooi vond klinken.
Het is het mechanisme in een elektrische gitaar van het model Telecaster waarmee de gitarist tijdens het spelen de toonhoogte van de B-snaar (de 2e van onder) kan laten stijgen of dalen om zo een muzikale versiering te maken die portamento of glissando wordt genoemd.
Het interval tussen twee naast elkaar liggende tonen wordt hierbij niet in één keer overbrugd maar met een continue verschuiving. De eerste B-bender werd 50 jaar geleden al gebouwd voor gitarist Clarence White van de Byrds. Dit uitgekiende mechanisme wordt door de muzikant bediend door kracht uit te oefenen op de schouderriem. Het bevestigingspunt hiervan op de body van de gitaar is beweegbaar en verbonden met het mechanisme dat de snaar meer of minder uitrekt. 
De B-bender bestaat nog steeds en hier is een voorbeeld van een viervoudige bender, met vier servo's die door een Arduino worden bestuurd en met vier pedalen worden bediend. Helaas zijn in de video hieronder de pedalen niet in actie te zien, maar dat wordt gecompenseerd door het muziekfragment. Een fraai voorbeeld van geprogrammeerde elektronica ingebouwd in een muziekinstrument. Hoor wat er gebeurt als de gitaarbouwer, de muzikant en de elektronicus in één persoon verenigd zijn:
 

Vindt u dit leuk? Dan zult u ook blij zijn met de fotoreportage van de bouw van deze Tele-bender.
En om kennis te maken met de originele B-bender gaat er niets boven het verhaal van Gene Parson, de uitvinder zelf.
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items