Bemande helikopter op zonne-energie bereikt hoogte van 30 cm

4 oktober 2016, 10:45
Foto: University of Maryland
Foto: University of Maryland
Studenten van de University of Maryland hebben een nieuwe mijlpaal in de luchtvaart bereikt door een bemande helikopter uitsluitend op zonne-energie succesvol te laten opstijgen.
 
Gedurende lange tijd leek alleen het UMD Gamera Human-Powered Helicopter Team de lat steeds hoger te leggen. Maar in 2014 nam een nieuwe groep studenten het Gamera Team over en startte Solar Gamera om de mogelijkheden te onderzoeken voor toepassing van zonne-energie bij bemande helikoptervluchten. 

Promovendus William Staruk, lid van Gamera’s Human-Powered Helicopter Team verklaarde: "Vandaag ziet u de eerste succesvolle vluchten van de Gamera zonne-energie-helikopter. Hier wordt luchtvaartgeschiedenis geschreven op het gebied van groene luchtvaart met draaiende rotorbladen.” Met studente materiaalwetenschappen Michelle Mahon in de cockpit realiseerde Solar Gamera twee succesvolle vluchten, waarbij meer dan 9 seconden werd gevlogen en een hoogte van meer dan 30 cm werd bereikt. 

Hoewel de elektronische besturingsorganen voordelen bieden ten opzichte van Gamera’s op menselijke energie werkende voorganger, bracht de uitdaging om een rotor-luchtvaartuig met zijden van meer dan 30 m alleen door zonne-energie te laten opstijgen zijn eigen unieke problemen met zich mee. Het luchtvaartuig zal waarschijnlijk nooit lange afstanden vliegen, maar de studenten kunnen er veel praktijkervaring mee opdoen waardoor ze hun technische vaardigheden kunnen vergroten en hun richting voor de toekomst kunnen bepalen. 
 

 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items