In situaties waarin een Raspberry Pi een gevoelig proces bestuurt of een machine die alleen door bepaalde geautoriseerde mensen kan worden gestart, kan het handig zijn om het systeem te beschermen met authenticatie op laag niveau, zoals een wachtwoord of een dongle.
 
 

Maak kennis met de PS-45u DP "Raspberry Pi Edition"

De PS-45u DP "Raspberry Pi Edition" microSD-kaart van Swissbit doet precies dat. Het voegt een opstartverificatie toe aan een Raspberry Pi 2 of 3B+. Aan ondersteuning voor de Raspberry Pi 4 wordt gewerkt.

Naast authenticatie maakt de kaart de opstartpartitie read-only om deze te beschermen tegen ongewenste wijzigingen maar de kaart kan ook de gegevens erop versleutelen met 256-bits AES.

Drie beveiligingspolicies

De SD-kaart ondersteunt drie beveiligingspolicies: door middel van een pincode, een USB-sleutel of een authenticatieserver. In het geval van een pincode moet de gebruiker een wachtwoord invoeren om de Raspberry Pi te laten opstarten.

Wanneer een USB-sleutelpolicy wordt gebruikt, start de Raspbery Pi alleen op als de juiste USB-sleutel aanwezig is. De USB-stick, een Swissbit USB PU-50n "Raspberry Pi Edition", doet ook dienst als beveiligde flashdrive.

De derde beveiligingsoptie is door middel van een authenticatieserver die draait op een andere Raspberry Pi ergens op hetzelfde netwerk als de beveiligde systemen.

Als bonus is de PS-45u DP "Raspberry Pi Edition" microSD-kaart van Swissbit een industriële versie en heeft daarom een aanzienlijk langere levensduur dan een normale SD-kaart in een Raspberry Pi.


Vertaling: Hans Adams