Volgens onderzoekers van de universiteiten van Sydney, Exeter en Adelaide lijkt deze agave vooral in het halfdroge Australië ideaal voor de productie van bio-ethanol. Het efficiënte en zonder veel water geproduceerde ethanol is ook prima geschikt als basis voor desinfectiemiddelen – tijdens de huidige COVID-19-pandemie is daar zeer veel vraag naar.

In het in het vakblad Journal of Cleaner Production gepubliceerde artikel wordt het potentieel van deze agave voor de productie van bio-ethanol besproken. De Agave tequilana is een suikerrijke succulent die in Mexico wordt verbouwd voor de productie van tequila. De plant wordt nu echter ook door het landbouwconcern MSF Sugar op de Atherton Tablelands in het hoge noorden van Queensland verbouwd ten behoeve van de ethanolproductie. Ten opzichte van suikerriet of mais biedt de agave duidelijke voordelen, omdat deze ook in halfdroge gebieden zonder irrigatie groeit en nauwelijks eisen met betrekking tot water of bemesting stelt. Bovendien is de plant bestand tegen hitte en droogte en zodoende ideaal voor het Australische klimaat.
 
Op dit moment is ook de productie van bio-ethanol op basis van agave vanwege de lage olieprijzen commercieel niet rendabel. Ten gevolge van de grotere vraag naar ethanol voor desinfectiemiddelen komt er echter verandering in deze situatie. Uit het onderzoek bleek dat met vijfjarige agaveplanten jaarlijks een opbrengst van 7414 liter bio-ethanol per hectare bereikt kan worden. Hoewel met suikerriet een opbrengst tot 9900 liter per hectare mogelijk, stelt suikerriet veel hogere eisen met betrekking tot water en bemesting. Het waterverbruik van de agave bedraagt slechts 31% van dat van suikerriet en 54% vergeleken met mais (telkens bij gelijke opbrengst). Het is dus denkbaar dat ook in andere drogere gebieden van onze aarde de agave een milieuvriendelijk en rendabel alternatief kan worden.

*GNU Free Documentation License