Elektor Team

Bioelektronica stap verder met vloeistofdiode

10 december 2013, 14:36
Bioelektronica stap verder met vloeistofdiode
Bioelektronica stap verder met vloeistofdiode

Wetenschappers van de Yale University hebben een nano-vloeistofdiode gemaakt waarmee het transport van ionen in vloeistoffen kan worden bestuurd. Volgens de onderzoekers is hiermee een geheel nieuw onderzoeksgebied in bioelektronica geopend dat is gericht op elektronisch-biologische interfaces. Als eerste praktische toepassing van de diode worden ontziltings- of andere vloeistofzuiveringsinstallaties genoemd.

 

Met elektrische diodes worden elektronenstromen bestuurd. De vloeistofdiode bestuurt de richting en concentratie van ionen in een vloeistof, zoals bijvoorbeeld natriumionen in water. Een bijzonderheid van de diode is dat deze ook de hoeveelheid ionen die zich door de vloeistof  bewegen over een groot gebied kan regelen. De diode is gemaakt van silicium en silicium dioxide, en de afmetingen liggen tussen 8 en 20 micron. De ‘field-effect reconfigurable nanofluidic diode’ (FERD) zoals de diode wordt genoemd, wordt bestuurd met behulp van een elektrisch signaal. Volgens de onderzoekers kan de diode dienen als bouwsteen voor meer gecompliceerde schakelingen waarmee ionen en moleculen in elektrolyten kunnen worden gemanipuleerd zoals dat ook bij biologische systemen gebeurt.

 

De resultaten van het onderzoek werden onlangs gepubliceerd in de online-editie van het tijdschrift Nature Communications.

 

Meer info:
http://news.yale.edu/2011/10/30/yale-engineers-open-new-field-inquiry-bioelectronics

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items