Bloedcellen sorteren met geluidstrillingen

1 juni 2016, 14:17
Bloedcellen sorteren met geluidstrillingen
Bloedcellen sorteren met geluidstrillingen
Zweedse onderzoekers hebben een microfluïdische methode ontwikkeld om bloedcellen op basis van hun akoestische eigenschappen te sorteren. Deze eigenschappen hangen samen met de inhoud en de structuur van de te onderzoeken cellen, maar zijn onafhankelijk van hun afmetingen. De methode is dus geschikt om onafhankelijk van de afmetingen op celtype te selecteren. Dit maakt het mogelijk om een draagbaar apparaat voor de analyse van bloedwaarden te ontwikkelen, een onderzoek dat nu alleen in gespecialiseerde laboratoria mogelijk is.
 
Bij transport door een microfluïdisch kanaal dat met een zeer hoge frequentie trilt, nemen cellen van een bepaald type afhankelijk van de trillingsfrequentie en de dichtheidsgradiënt van de vloeistof een bepaalde positie in. De onderzoekers kunnen ze hierdoor dwingen om een bepaalde weg af te leggen die afhangt van het celtype. Er kunnen zo drie soorten witte bloedlichaampjes worden onderscheiden, monocyten, lymfocyten en neutrofielen, ondanks het feit dat monocyten en neutrofielen dezelfde afmetingen hebben.
 
Deze technologie is ook geschikt voor het isoleren van tumorcellen om zo de ontwikkeling van een kankergezwel te kunnen volgen. Ook bij tumorcellen kan op grond van hun akoestische eigenschappen onderscheid worden gemaakt tussen de verschillende soorten. 
 
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items