Mobiele apparaten zoals smartphones zijn beveiligd met een wachtwoord, veegpatroon, vingerafdruk of gezichtsherkenning (in toenemende volgorde van veiligheid). Maar deze maatregelen zijn niet veilig genoeg. Daarom is een nieuw biometrisch beveiligingssysteem ontwikkeld, dat de vingerafdruk combineert met een simultane scan van de aders in de vinger.

Wat veel mensen niet weten: niet- alleen uw gezicht of uw vingerafdruk, maar ook de ordening van uw aders onder de huid is uniek. Daarom wordt er naarstig gewerkt aan het herkennen van aderpatronen. Wengcheng Yang van het Australische ECU Security Research Institute (ECUSRI) gelooft dat deze technologie in de komende jaren praktisch kan worden ingezet. Vingerafdrukken zijn beter dan codes of gebaren, maar helaas laten we overal vingerafdrukken achter. Als een crimineel daar voldoende energie in steekt, is het niet zo heel moeilijk om uit die afdrukken een print, of iets dergelijks, te maken, waarmee bijvoorbeeld een smartphone ontgrendeld kan worden.
Ook gezichtsherkenning, zoals die bijvoorbeeld in de iPhone X wordt gebruikt, is niet altijd veilig. Tests hebben weliswaar aangetoond, dat foto’s het systeem niet kunnen foppen, maar met 3D-opnamen en -afdrukken kan ook gezichtsherkenning als veiligheidskenmerk worden misleid. Het is gewoon een kwestie van tijd.

De nieuwe technologie voor het meten van de structuur van de bloedvaten in een vinger is gebaseerd op één enkele sensor, die beelddata van de aderen en de vingerafdruk met verschillende werkwijzen registreert. Die twee kenmerken verbeteren de veiligheid exponentieel. Juist die twee verschillende registratietechnieken maken het extreem moeilijk om deze veiligheidsmaatregel te omzeilen. De beelden van de aderen worden namelijk geregistreerd met een infraroodsensor, wat criminele spoofing-veel moelijker maakt.

Het in de periodiek „Pattern recognition“ gepubliceerde artikel „A Fingerprint and Finger-vein Based Cancelable Multi-biometric System“ is als PDF te downloaden.