BIOMAREL is een start-up die als doel heeft om medische hulpmiddelen te ontwikkelen die mensen met een handicap helpen bij de communicatie en de terugkeer naar een zelfstandig leven. Het in mei 2018 opgerichte bedrijf wil kwetsbare personen met een zichtbare of onzichtbare handicap helpen een plaats in de maatschappij te vinden.

In een 'ultra-connected' samenleving hebben meer dan 15 miljoen mensen in Europa geen toegang tot technologie en daarom ook niet tot een zelfstandig leven. BMCONNECT is een ergonomisch en discreet medisch apparaat (om precies te zijn een draadloos communicatie-apparaat) dat compatibel is met alle computermedia (computers, tablets, smartphones en personenalarmering) en met alle besturingssystemen (Windows, Linux, Apple, Android). Met dit apparaat kunnen mensen met een motorische handicap (beperkte mobiliteit van de bovenste ledematen) bestaande apparatuur met uitsluitend hoofdbewegingen gebruiken.

BMCONNECT wordt verkocht als kit met een gyroscoop en 3 schakelcontacten en kan, afhankelijk van de handicap, aan elke gebruiker worden aangepast. Door uw hoofd te bewegen kunt u op het computersysteem navigeren en met wenkbrauw, kin of adem ‘klikken’ met behulp van een van de speciale ‘contactoren’ (schakelaars).

BMCONNECT is uiterst discreet, zwart, draadloos en zeer licht. Na montage op bril of hoofdband merkt u er nauwelijks iets van. In slechts enkele minuten en na een snelle configuratie van de software kunt u het systeem gebruiken voor websurfen, tekstverwerking, sociale netwerken, games... kortom, alles wat u in staat stelt om te communiceren, plezier te hebben, te leren en zelfs te werken.

De contactoren kunnen softwarematig worden geactiveerd of uitgeschakeld door simpel aanklikken. Alle sensoren worden via één programma bediend dat direct op de website beschikbaar is. De instelling is eenvoudig en vereist geen computerkennis.

Het systeem wordt gebruiksklaar geleverd; de gebruiker hoeft de aanwezige apparatuur niet te veranderen.

Momenteel is BIOMAREL in gesprek met patiëntenverenigingen, revalidatiecentra, gespecialiseerde opvangcentra, ziekenhuizen, klinieken en natuurlijk individuele personen. De BMCONNECT kan inmiddels worden besteld (verkoopprijs € 999 exclusief verzendkosten) met mogelijkheid om het bedrag in drie termijnen te voldoen.