Veel industrieën blijven worstelen met problemen met de levering van chips, maar er is ook goed nieuws. Deze week houden we je op de hoogte van de nieuwe ultramoderne wafer fabriek van $ 1,2 miljard van Bosch in Dresden (Duitsland), evenals nieuwe omzetrecords voor de top 10 van wereldwijde halfgeleider fabrikanten.
 
News Byte: Bosch Opens Dresden Wafer Fab and more

Bosch opent AI-gestuurde Wafer fabriek in Dresden

Veel van je toekomstige halfgeleiders kunnen afkomstig zijn uit Duitsland. Begin juni 2021 opende Bosch een nieuwe state-of-the-art wafer fabriek van $ 1,2 miljard in Dresden, Duitsland. Het bedrijf prijst de faciliteit aan als een echt "slimme" fabriek. "Een volledig geautomatiseerd, met netwerk verbonden machines en geïntegreerde processen en bovendien gecombineerd met toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) zal de fabriek in Dresden een slimme fabriek worden en het een pionier in Industrie 4.0 maken", heeft het bedrijf medegedeeld, eraan toevoegend dat het de grootste investering in de geschiedenis van het bedrijf is. Het bedrijf is van plan om in juli te beginnen met de productie van chips voor elektrisch gereedschap van Bosch. De productie van chips die bedoeld zijn voor automotive toepassingen start in september.

Top 10 halfgeleider fabrieken breken omzet records

De top 10 van halfgeleider fabrieken brak begin 2021 omzet records, volgens rapporten van TrendForce. De totale driemaandelijkse omzet van de 10 halfgeleider fabrieken steeg met 1% tot een nieuw record van $ 22,75 miljard in het eerste kwartaal van 2021. TSMC voerde het peloton aan met een marktaandeel van 55%, gevolgd door Samsung met 18% en UMC en GlobalFoundries met respectievelijk 7%. Wat betekent dit voor de komende maanden? “Met het verwachte tekort aan fabriekscapaciteit voor 2Q21, gelooft TrendForce dat de stijging van de wafer prijzen op zijn beurt verder zal bijdragen aan de omzetgroei. Dit wordt toegeschreven aan het feit dat, hoewel de fabrieken in 1H21 geen significante capaciteitsuitbreidingen hebben doorgevoerd, er in 2Q21 een sterke vraag zal zijn naar de meeste soorten componenten, wat betekent dat de fabrieken in de toekomst volledig bezette capaciteiten zullen behouden.”

Texas Instruments bovenaan de lijst met leveranciers van analoge IC's

In 2020 was Texas Instruments 's werelds topleverancier van analoge onderdelen. "TI's analoge verkoop steeg met ongeveer $ 650 miljoen of 6% in vergelijking met 2019", volgens rapporten van IC Insights. Die analoge omzet bedroeg 75% van de omzet van $ 14,5 miljard aan halfgeleiders. Analog Devices kwam op de tweede plaats op 9% van de markt. Skyworks Solutions en Infineon volgden met elk 7% marktaandeel.

Ondersteuning voor ESP32 Arduino IoT Cloud

Als je van zowel ESP32 als Arduino houdt, heb je geluk. Arduino heeft onlangs ondersteuning aangekondigd voor de ESP32 op de Arduino IoT Cloud. "Dit opent cloud-verbonden projecten naar een hele nieuwe wereld van IoT-apparaten, projecten en mogelijkheden", meldde het Arduino-team. Instructies voor het aansluiten van een ESP32 op de IoT Cloud staan ​​op de Arduino-website. je kunt beginnen met een gratis Arduino IoT Cloud-account en je kan je ervaringen delen op het forum — en via je Elektor Labs account natuurlijk.

Europese Digitale Identiteit

De Europese Commissie heeft op 3 juni 2021 een voorstel aangekondigd voor een Europese digitale identiteit waarmee EU-burgers hun identiteit kunnen bewijzen en elektronische documenten kunnen delen. "Ze zullen toegang hebben tot online diensten met hun nationale digitale identificatie, die in heel Europa zal worden erkend", heeft de Commissie aangekondigd . Met European Digital Identity Wallets kunnen gebruikers gegevens opslaan en voor verschillende doeleinden gebruiken, waaronder het openen van bankrekeningen en het huren van zaken als appartementen en auto's. “Onder de nieuwe verordening zullen de lidstaten burgers en bedrijven digitale wallets aanbieden die hun nationale digitale identiteit kunnen koppelen aan andere persoonlijke bewijzen (bijv. rijbewijs, diploma's, bankrekening). Deze wallets kunnen worden verstrekt door overheidsinstanties of door particuliere entiteiten, op voorwaarde dat ze door een lidstaat worden erkend.” Blijf op de hoogte voor toekomstig nieuws en updates over het European Digital Identity Framework.

Eurocircuits bij 30

Mechelen, het in België gevestigde Eurocircuits viert dertig jaar van printplaat productie. “In mei 1991 richtten Luc Smets en Dirk Stans hun bedrijf op om printplaten te produceren. Eind jaren negentig zagen ze snel het potentieel van internet en gebruikten ze het toen nieuwe medium om hun visie op de toekomst van printplaat fabricage in de praktijk te brengen. Begin 2000 lanceerden ze eurocircuits.com, een portaal voor het bestellen van printplaten.” Vandaag de dag vervaardigt het 450 medewerkers tellende bedrijf printplaten en assembleert ze in twee fabrieken in Europa (Hongarije en Duitsland) volgens hoge Europese duurzaamheidsnormen. Elektor werkt samen met Eurocircuits om twee handige printplaat ontwerpdiensten aan te bieden: ElektorPCBService.com en ElektorPCB4Makers.com. Bekijk de site om een ​​voordelige, milieuvriendelijke toepassingen voor het ontwerpen van printplaten te vinden.

Updates over halfgeleiders, fabrieken en meer

Abonneer je op Elektor's wekelijkse Elektronica Nieuws Byte tag voor details over wafer fabriek van Bosch, halfgeleider omzet en nieuws uit de sector. je kunt zich aanmelden voor Elektor's E-zine om nieuwe zelfbouw elektronicaprojecten, interviews en gedetailleerde technische tutorials te ontvangen.

Vertaling: Hans Adams