Bouw een elektronisch blaasinstrument

18 mei 2016, 12:32
Bouw een elektronisch blaasinstrument
Bouw een elektronisch blaasinstrument
Het project dat we deze week onder de aandacht willen brengen, gaat over een onderwerp dat we wel eens vaker tegenkomen: een elektronisch blaasinstrument. Met dit apparaat, dat is opgebouwd rond een PIC32, kun je een muzieksynthesizer besturen via MIDI door erin te blazen, zoals bij een fluit. Maar in tegenstelling tot een fluit, of welk ander blaasinstrument dan ook, kun je er ook op spelen zonder te blazen. Ook voor de vingers is het spelen vereenvoudigd ten opzichte van fysieke instrumenten, omdat er geen natuurkundige beperkingen zijn voor de positie van de toetsen.

Voorlopig is dit Rudimentary Electronic Musical Instrument, of REMI zoals het wordt genoemd, niet echt een instrument maar eigenlijk een MIDI-controller, maar het is de bedoeling om er echt leven in te blazen (jawel), door er een echte synthesizer aan toe te voegen. Er zijn al een PWM-bestuurd filter, een dito versterker en een audio-output voor één audiokanaal. Het ontwerp bevat verder een luchtdruksensor, aanraaktoetsen voor het bedienen en een 32-bits microcontroller.

P.S. Hoewel er op dit moment nog maar één prototype van dit instrument op de hele wereld is, heeft REMI niets te maken met Rémi, de hoofdpersoon uit Alleen op de Wereld, het boek van Hector Malot uit 1878.

Lees er veel, veel meer over op Elektor.Labs…
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items