Laten we eens kijken naar een leuke kleine decoratie om je huis feestelijk te verlichten tijdens de kerstdagen! Zoals het schema laat zien, is de echte uitdaging om een ​​mooie constructie van de kerstster te maken, zoals wij hebben gedaan. Het circuit zelf is niet bepaald rocket science. De vijf LED's en twee weerstanden zijn allemaal in serie verbonden met de batterij. De weerstanden dienen om de stroom door de LED's te beperken tot een veilige waarde.
 
Christmas Star


Solderen
Soldeer de draden van de LED's en de weerstanden aan elkaar in het op de afbeelding getoonde patroon. Het lange draadeinde van een LED moet altijd worden aangesloten op het korte draadeinde van de volgende LED.

Als je dit hebt gedaan, kan de weerstand aangesloten op een LED met een korte draadeinde, op de negatieve pool van de batterij worden gesoldeerd. Om de Christmas Starlet in te schakelen, sluit je de andere weerstand (verbonden met de LED met een lange draadeinde) aan op de positieve pool van de batterij. De batterij kan worden versierd met een afbeelding of behuizing naar eigen ontwerp.
 
Circuit

Het is makkelijk genoeg en er kan niets mis gaan als je let op de polariteit van de LED's en de batterij, maar... er is wel een addertje onder het gras! De doorlaatspanning van een rode LED kan in het bereik van 1,6 V tot 2 V liggen. Met vijf in serie zal de totale spanning over de LED's (ongeveer) tussen 9 V en 10 V liggen, afhankelijk van het gebruikte type LED's. Een nieuwe, ongeladen 9V-batterij heeft een open klemspanning van 9,3V, genoeg om in ieder geval de meeste rode LED's te laten oplichten, maar niet op vol vermogen en helderheid.
 
Christmas Start diagram

Wij wensen u een vrolijk en gezellig kerstfeest!

Onderdelenlijst
  • 5 x rode LEDs
  • 2 x 47 Ω weerstanden
  • 1 x 9 V batterij

Benodigd gereedschap voor het project:
  • Soldeerbout
  • Soldeertin
  • Kleine kniptang
 


Vertaling: Hans Adams