Veel elektronicaliefhebbers zijn een beetje bang voor analoge elektronica omdat ze het wat moeilijk te begrijpen vinden. Daarom beperken ze zich tot microcontrollers, het uitlezen van een sensor en het schakelen van een relais of het aansturen van een motor. Dit is jammer want er kunnen veel leuke dingen bereikt worden met een paar discrete onderdelen die op een slimme manier aan elkaar gesoldeerd zijn.

In deze video* laten we je zien hoe je een spanningsomvormer kunt bouwen waarmee je een gloeilamp van 230-VAC kunt laten branden met behulp van een piepkleine 1.5 V knoopcel. Dit klinkt misschien fantastisch en ingewikkeld, maar eigenlijk is het niet zo moeilijk te realiseren. De hier voorgestelde schakeling gebruikt slechts zeven onderdelen, inclusief de knoopcel.

Ook jij kunt deze spanningsomvormer bouwen

Omdat de spanningsomvormer schakeling zo eenvoudig is, is het niet nodig er een print voor te ontwerpen, of hem op gaatjesbord in elkaar te zetten. Alle componenten kunnen gewoon direct aan elkaar gesoldeerd worden zoals dat tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw gebeurde. Het resultaat is verbluffend en laat zien dat ook jij een analoge elektronica ontwerpheld kunt zijn.

Waarschuwing: deze schakeling produceert mogelijk levensgevaarlijke spanningen. Wees voorzichtig!
 

Informatiebronnen


* Deze video is voor het eerst uitgezonden op 1 april 2022 op Elektor TV.

Vertaling: Hans Adams