Wat dacht u ervan om deze week een leuke elektronicakit te bouwen? In onze nieuwste Elektor TV-video staat de klassieke Funny Bird-kit van Elektor centraal. Ga met ons mee terwijl we dit speelse project uitpakken, in elkaar zetten en testen!

Hoewel veel mensen dol zijn op verschillende soorten vogels en ze zelfs bezitten, hebben de meeste vogels helaas nog niet geleerd om met ons te communiceren. Deze volledig elektronische vogel brengt ons een stapje dichter in de goede richting: als u naar hem fluit, tsjirpt hij terug! Het Funny Bird-project komt oorspronkelijk uit Elektor's 1984 Summer Circuits Edition en heeft een nieuw uiterlijk gekregen met behoud van het originele schema en zijn geest. Het bevat alle benodigde onderdelen, behalve de batterij, en beschikt over gedetailleerde montage-instructies. Het bouwpakket bevat ook een houten basis, waardoor het een leuk ornament op uw bureau wordt.

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over DIY!

Hoe werkt de Funny Bird?

Het schakelschema, in de kenmerkende Elektor-stijl, heeft twee hoofdsecties. Het eerste deel gebruikt opamps IC1A tot IC1D en verwante componenten om het geluid van een electretmicrofoon te versterken en te filteren. Dit deel van de schakeling gelijkricht het versterkte signaal en zet vervolgens een monostabiele multivibrator aan die, wanneer geactiveerd door te fluiten, tijdelijk het tweede deel inschakelt.

Het tsjilpen van de elektronische vogel vindt zijn oorsprong in het tweede gedeelte, waar een spanningsgestuurde oscillator (VCO) samen met componenten zoals IC2C, T3 en een paar diodes en NAND-poorten een zaagtandpuls genereren. Deze puls creëert een tsjilpend geluid als hij op bepaalde frequenties wordt gemoduleerd. De schakeling produceert een quasi-arbitrair zaagtandsignaal door de interactie van oscillerende NAND-poorten bij verschillende frequenties, dat vervolgens frequentiegemoduleerd wordt om de luidspreker aan te sturen via versterker T4, wat resulteert in de vogelachtige tsjirpen. U kunt meer details vinden in het artikel over dit project in de Circuit Special 2023 issue Circuit Special 2023 issue van Elektor of zelfs in het originele artikel oorspronkelijk artikel uit 1984.

Volg de video waar we alle meegeleverde onderdelen en componenten laten zien, en bekijk de huidige actieprijs van de Funny Bird kit. Veel plezier bij het bouwen!

Kijk verder!

Wilt u meer leren over elektronica? Bekijk andere geweldige educatieve video's en maak gebruik van de kennis van experts door onze aanvullende inhoud te bekijken op ons Elektor YouTubekanaal en ons Elektor Industry Youtubekanaal.

Blijf op de hoogte

Abonneer u op onze Elektor-nieuwsbrief om een consistente stroom van technische kennis en interessante perspectieven te ontvangen.


Vertaling: Willem den Hollander