Bouwsteen voor quantumcomputer met ingebouwde foutcorrectie

9 mei 2016, 10:25
Bouwsteen voor quantumcomputer met ingebouwde foutcorrectie
Bouwsteen voor quantumcomputer met ingebouwde foutcorrectie
Een quantumcomputer gebruikt bits die niet alleen 0 of 1, maar ook 0 en 1 tegelijk kunnen zijn. Helaas is deze quantuminformatie zo fragiel dat deze snel verloren gaat. Een team wetenschappers onder leiding van Tim Taminiau van QuTech in Delft heeft nu als eerste laten zien hoe fouten in een quantumberekening kunnen worden opgespoord én actief kunnen worden hersteld, zonder dat de quantuminformatie verloren gaat.

Om bruikbare quantumberekeningen te kunnen doen, is het essentieel om fouten te kunnen corrigeren. In quantumfoutcorrectie wordt quantuminformatie beschermd door deze eerst te coderen. Daarna worden fouten gedetecteerd via heel voorzichtige metingen die de kwetsbare quantuminformatie niet verstoren. Uiteindelijk worden de fouten verwerkt in snelle klassieke elektronica en actief gecorrigeerd.

De wetenschappers van QuTech hebben voor het eerst dit hele proces laten zien door gebruik te maken van elektronen- en kernspins in diamant. Deze spins kunnen niet alleen quantuminformatie verwerken met een hoge kwaliteit, maar deze ook nog eens zo lang opslaan dat de fouten direct verwerkt en gecorrigeerd kunnen worden via snelle elektronica. De actieve foutcorrectie die in Delft is gerealiseerd, is een flinke stap naar nog complexere foutcorrectiesystemen.
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items