Een team computerwetenschappers van de University of Massachusetts Amherst heeft een nieuwe draadloze communicatietechnologie ontwikkeld, waarmee mobiele apparaten veel langer kunnen werken op een acculading bij korte draadloze verbindingen. De nieuwe technologie is o.a. bedoeld voor apparaten zoals smartwatches en fitness-trackers, die gewoonlijk een kleine accu en daardoor een korte werktijd per acculading hebben.

De wetenschappers gingen uit van de veelgebruikte Bluetooth-standaard en voegden daaraan extra functionaliteit toe die werkt zoals RFID. Bij een RFID-systeem doet de lezer het meeste werk, deze verzorgt ook de zender van de nodige energie voor het verrichten van de communicatie. De 'tag', de zender, heeft daardoor geen eigen energiebron nodig.

De nieuwe technologie die de naam 'Braidio' (braid of radios) heeft gekregen, werkt als een standaard Bluetooth verbinding als het betreffende apparaat (bijv. een smartwatch) voldoende energie heeft, maar werkt als RFID wanneer er weinig energie beschikbaar is. In dat geval zorgt de andere kant (bijv. een smartphone met een veel grotere accu) voor de energievoorziening van de draadloze verbinding. Testen van de onderzoekers hebben aangetoond dat Braidio circa 400 keer zuiniger kan zijn dan een standaard Bluetooth-verbinding.