De HDR-functie van InfraTec’s “ImageIR®”-serie hoogwaardige camera’s maakt de analyse van objecten met extreme temperatuurgradiënten mogelijk.

Wanneer men met een infrarood-camera temperaturen in een zeer groot bereik wil meten, dan doet men dit normaal gesproken in een aantal fasen. Daartoe worden telkens andere grijsfilters (neutral density filters) gebruikt. Aangepast aan een specifiek temperatuurbereik voorkomen deze filters dat intense IR-straling op de cameradetector terechtkomt en het meetresultaat vervalst door de detectorpixels te depolariseren. Bij de nieuwe High Dynamic Range-functie (HDR) van de Infrared ImageIR® cameraserie van InfraTec hoeft men het meetproces niet meer te onderbreken om filters te wisselen. Met de nieuwe camaraserie zijn continumetingen bij extreme temperatuurverschillen mogelijk.

Temperatuurbereiken van meer dan 1500 K in één beeld vastleggen

De HDR-functie is gebaseerd op een snel roterend filterwiel. Dit wiel (speciaal voor deze taak ontworpen) draait met meer dan 5000 omwentelingen per minuut. Het wiel biedt tot zes posities voor maximale flexibiliteit ten behoeve van veeleisende meettaken. Bij opnames in de HDR-modus worden meerdere thermogrammen met verschillende integratietijden en verschillende filters snel achter elkaar opgenomen en samengevoegd tot een totaalbeeld met een hoog dynamisch bereik.
 

Om de HDR-functie te activeren, volstaat het om een eerder gedefinieerd kalibratiebereik te selecteren. Daarna begint het filterwiel te draaien en wordt het thermogram samengesteld. Het meetbereik kan tot 1500 K bedragen. In het geval van de ImageIR® 8300 hp kan deze instelling worden gebruikt om full-frame beelden vast te leggen met (640 x 512) IR-pixels. Op basis van de frame rate-synchronisatie van de camera met de rotatiesnelheid van het wiel is het mogelijk om een tijd-resolutie van 350 Hz te bereiken.
 

Elke positie van de individuele grijsfilters correspondeert met een eigen integratietijd en bijbehorende temperatuurkalibratie. De filters verzwakken het signaal van de meetobjecten binnen het gewenste temperatuurbereik, waardoor interferentie-effecten op betrouwbare wijze worden voorkomen. Gebruikers krijgen beelden met hoog contrast over een breed temperatuurbereik dat wordt gekenmerkt door een hoge meetnauwkeurigheid.

Oplossing voor meettaken met hoge objecttemperaturen en spectrale thermografie

De enorme voordelen van deze methode worden duidelijk zodra gebruikers meetobjecten thermisch analyseren waar binnen zeer korte tijd temperatuurveranderingen over een zeer breed bereik kunnen voorkomen. De daartoe noodzakelijke wisseling van filters met een standaard filterwiel zou de meting telkens gedurende enkele seconden onderbreken, waardoor de resultaten onbruikbaar zouden kunnen worden. De HDR-functie maakt het mogelijk om snel te schakelen tussen kalibratiebereiken, tot aan de maximale camerafrequentie.
 

Naast toepassingen die extreem hoge temperaturen betreffen, biedt het snel roterende filterwiel een breed scala aan meetopties wanneer verschillende spectrale bereiken moeten worden gemeten. Ten slotte kunnen gebruikers ook maximaal zes kleurfilters gebruiken in plaats van grijsfilters. Op die manier uitgerust ondersteunt de ImageIR®-serie infraroodcamera’s het professionele onderzoek van materialen met verschillende stralingseigenschappen. Ongeacht welke componenten gebruikers kiezen voor hun gewenste model, de camera kan altijd worden gebruikt met een vast roterend filterwiel.