Bzigo op de CES: dood aan de steekmuggen!

15 januari 2020, 15:23
Bzigo op de CES: dood aan de steekmuggen!
Bzigo op de CES: dood aan de steekmuggen!
Wie kent het niet – dat gezoem in zomerse nachten van een steekmug die op zoek is naar een geschikt plekje van uw lichaam om toe te steken?
In onze contreien kan er (nog) niet veel ergers gebeuren dan dat u de volgende ochtend een jeukend bultje hebt. In warmere gebieden zijn steekmuggen echter wel degelijk gevaarlijk voor de gezondheid – ze kunnen mens en dier met soms gevaarlijke micro-organismen infecteren. Denk daarnij aan malaria, gele koorts en dengue, en aan het zika- en westnijl-virus. Ziekten als leishmaniasis zijn in het zuiden van Europa inmiddels inheems, en sinds de tijgermug er vorig jaar in is geslaagd de Alpen te passeren, verspreidt die zich steeds verder naar het noorden. Maar nu kan daar met moderne techniek iets tegen worden ondernomen.

Welke elektronicus heeft er al niet eens van gedroomd deze soms gevaarlijke maar altijd lastige kwelgeesten in de slaapkamer met een laserscanner te detecteren en dan met een laser in rook te doen opgaan? Zelfs Bill Gates lijkt deze droom te koesteren, want zijn stichting financiert op grote schaal onderzoek naar het doden van steekmuggen met een laser. Dat lijkt echter toch moeilijker te zijn als ik mij in slapeloze warme zomernachten voorstelde, want een dergelijk apparaat is nog nergens voor acceptabele prijzen te koop.

Maar daar komt nu verandering in: de start-up Bzigo heeft dit jaar op de CES in Las Vegas het prototype gepresenteerd van een steekmuggen-opspoorder. Het apparaat scant een vertrek optisch op steekmuggen, stuurt zodra er eentje is ontdekt een bericht naar uw smartphone en markeert de verblijfplaats van de ongewenste gast met een zwakke laserstraal.
 
Zo moet de muggen-opspoorder er bij serieproductie uit gaan zien.
Foto: Bzigo.
De geplande eerste generatie van het apparaat markeert een getecteerde steekmug met een laserstraal en stuurt een waarschuwing naar uw smartphone zodat u het insect uit de weg kunt ruimen. Detectie vindt plaats met behulp van een camera en een IR-lichtbron, zodat het apparaat ’s nachts uw slaap niet stoort. Omdat het lastig is de verblijfplaats van de potentiële agressor te vinden (zoals u gegarandeerd uit eigen ervaring weet) wordt de vliegende onverlaat met een zwakke laser “omsingeld” zodra deze zich ergens stilhoudt.

Momenteel wordt al onderzoek gedaan naar een tweede generatie, die de muggen met een mini-drone zelfstandig kan doden. Dat apparaat staat in elk geval nu al op mijn verlanglijstje...
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items