Elektor Team

Camerabal maakt unieke panoramafoto’s

10 december 2013, 14:36
Camerabal maakt unieke panoramafoto’s
Camerabal maakt unieke panoramafoto’s

Een onderzoeksteam van de Technische Universität Berlin heeft een camerabal ontworpen waarmee volledig sferische panoramafoto’s kunnen worden gemaakt. De bal wordt omhoog gegooid en maakt op het hoogste punt foto’s met de 36 ingebouwde camera’s. Deze foto’s vormen samen een volledig sferisch panoramabeeld. Bij deze nieuwe manier van panoramafotografie veroorzaken bewegende objecten geen vertekeningen of onscherpte, en is het door het ontbreken van een statief ook eenvoudiger om recht naar beneden te fotograferen.

 

De camerabal bevat 36 fixed-focus 2 megapixel cameramodules voor mobiele telefoons. De modules zijn gemonteerd in een balvormige behuizing die met een 3D-printer is gemaakt. Om panoramafoto’s te maken wordt de bal in de lucht gegooid, en met behulp van een ingebouwde accelerometer wordt het hoogste punt bepaald. Op dit punt, waarop de bal als het ware even ‘stilhangt’, worden de cameramodules geactiveerd en wordt de panoramafoto gemaakt. Vervolgens kunnen de beelden via USB worden gedownload en in een speciale bolvormige projectieruimte worden bekeken.

 

De camerabal wordt gepresenteerd op de SIGGRAPH Asia conferentie die van 12 tot 15 december 2011 in Hong Kong wordt gehouden.

 

Op de website van de ontwerpers is een video te zien van de camerabal in actie.

 

Meer info:
http://jonaspfeil.de/ballcamera

 

Foto: Jonas Pfeil

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items