China plant de super-super-computer

15 februari 2017, 08:51
China plant de super-super-computer
China plant de super-super-computer
Als het om China gaat, verbazen superlatieven eigenlijk niemand meer. Maar nu wil de Volksrepubliek de allerallersnelste computer gaan bouwen; de snelste hebben ze al, dus ze gooien er nog wat superlatieven tegenaan. Men wil nog dit jaar beginnen met de bouw van dit nieuwe monster dat een snelheid van 1 Eops = 1 miljard miljard rekenoperaties per seconde moet gaan halen.

China heeft al sinds juni 2016 de snelste rekenmachine ter wereld in gebruik, de Sunway TaihuLight, maar men is blijkbaar nog niet tevreden. Daarom moet er nu een zogenaamde exascale-machine gaan komen. Het rekenmonster moet uiteindelijk maximaal 1 Eops = 1 x 1018 o/s = 1 miljard miljard bewerkingen per seconde gaan halen. De bouw moet nog dit jaar beginnen. In 2020 moet het klaar zijn. Componenten: alleen producten uit China. Ze gaan dus, net als bij de voorganger, niet de krachtigste chips gebruiken die er bestaan, want die komen zoals bekend uit de USA, maar een groot aantal multi-core-processors, ondermeer het ook al bij de TaihuLight gebruikte type SW26010 met zijn 260 rekenkernen. Deze computer zal dus alleen bij sterk parallelliseerbare problemen snel zijn.

Ook op een ander gebied heeft China de USA zo te zien naar de tweede plaats gedrukt: Bij het aantal van de snelste supercomputers, want ook daarbij gaat China sinds vorig jaar met 167 tegen 165 aan de leiding. Dan blijft er in de wedstrijd om de snelste machines nog maar één discipline over: de verdeling van de 10 snelste computers. Daarvan staan er namelijk op dit moment nog vijf in de USA en maar twee in China. De andere drie bevinden zich in Japan en in Zwitserland.
Toch moeten we niet vergeten, dat de USA ondanks al deze inspanningen, niet alleen op het gebied van hightech, maar wat betreft het niveau van de universitaire opleidingen, nog steeds duidelijk voorop loopt.
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items