Wilt u een compacte voeding voor kleine IoT-apparaten in huis? Met dit doe-het-zelfproject voor een spanningsomvormer voor zonnepanelen, dat werd gepubliceerd in 2015, kunt u energie uit een zonnepaneel binnenshuis benutten. Het ontwerp werkt met een ingangsbron van slechts 7,5 μW, waardoor een goedkoop minizonnepaneel kan worden gebruikt. Met een LTC3129 geïntegreerde schakeling biedt deze oplossing zonder microcontroller een gestroomlijnde en efficiënte benadering voor het voeden van IoT-apparaten binnenshuis met behulp van hernieuwbare energiebronnen.
 
Solar Panel converter PCB
Slaat energie op van binnenverlichting. Zonnepaneel Vout 5 V typisch, 42 μA

Zonnepaneel spanningsconverter schakeling

De schakeling maakt gebruik van het unieke vermogen van de LTC3129 en LTC3129-1 om op te starten en te werken met een ingangsstroom van slechts 7,5 μW, waardoor ze kunnen werken met compacte, goedkope zonnecellen met lichtniveaus van minder dan 200 lux. Verschillende componenten moeten worden geconfigureerd als functie van het gekozen IC. Er wordt nauwelijks een microwatt zonne-energie verspild in deze schakeling.
 
Solar Panel Voltage Converter
Het hart van de omvormer wordt gevormd door een LTC3129 of een LTC3129-1 IC, afhankelijk van uw keuze.
"De schakeling heeft een back-up schakeling rond batterij BAT1", legde de auteur en ontwerper Sunil Malekar uit in het oorspronkelijke artikel uit 2015. "Een CR2032 back-upbatterij levert stroom wanneer de zonne-energie onvoldoende is. In dit geval wordt de LTC3129 gebruikt, waardoor VOUT kan worden geprogrammeerd voor 3,2 V om beter overeen te komen met de spanning van de knoopcel. Met een ingangsspanning van 5 V van het zonnepaneel op connector K1 kunt u een uitgangsspanning van 3,2 V verwachten op K2. Deze kan worden aangepast aan de vereisten door de waarden van de terugkoppelweerstanden te configureren in het geval van de LTC3129, of door de drie programmeerbare pinnen in te stellen in het geval van de LTC3129-1. In de schakeling zijn voorzieningen getroffen om de uitgangsspanning stabiel te houden. De schakeling kan ook werken zonder de knoopcelbatterij."⁣

 
Solar Panel converter project
Omdat de schakeling ontworpen is voor gebruik binnenshuis, slaat een supercondensator C10 de opgevangen energie van het daglicht op.

Bekijk meer schakelingen en projecten

Het artikel van Sunil Makejar, “Solar Panel Voltage Converter for IoT Devices,” verscheen in Elektor juli/augustus 2015. Als Elektor Member, kunt u genieten van ElektorMag, 10% Elektor Store korting op veel producten en 24/7 toegang tot Elektor's online bibliotheek, die dit artikel en vele andere artikelen bevat. Als u nog geen lidmaatschap hebt, neem er dan vandaag nog een en begin met het lezen van onze duizenden projecten en schakelingen.

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Power & Energy!


Vertaling: Willem den Hollander