De Theremin heeft sinds de jaren 1920 ingenieurs, muziekliefhebbers en muzikanten geboeid. In 2017 publiceerde Elektor een artikel en circuit om lezers te helpen een Theremin te bouwen met JFETs in plaats van vacuümbuizen. Laten we dit nog eens nader bekijken.

Buisloze Theremin

Het compleet op JFET gebaseerde theremin-circuit bevat een tweede oscillator, een mixer en een circuit voor de volumeknop. De tweede oscillator is gestabiliseerd op 470 kHz door een keramische resonator, en daarom moet het mogelijk zijn om de verstelbare oscillator op deze frequentie af te stemmen. Een trimmercondensator is voorzien voor de afstemming.
 
JFET-based Theremin circuit
De complete op JFET-gebaseerde Theremin

"Het circuit kan worden opgebouwd aan de koperzijde van een ongecoate printplaat, legde " Burkhard Kainka uit in zijn artikel. "Dit heeft het voordeel van een goede aarding en het ontkoppelen van de afzonderlijke trappen. Waar een aarding nodig is, kan de kortst mogelijke weg worden gebruikt. Deze constructiemethode, samen met kleine stukjes prototypebord (zie figuur 10), kan ook worden toegepast voor complexere en hogere frequentie RF-projecten. Een interessante les uit dit project is dat op JFET-gebaseerde oscillatoren zeer stabiel zijn in frequentie en ongevoelig voor variaties in voedingsspanning."
 
theremin in enclosure
Het instrument in zijn behuizing

Het circuit werd opgebouwd aan de koperzijde van een ongecoate PCB. Dit heeft als voordeel dat het een goede aardverbinding biedt en de individuele trappen ontkoppelt. Waar een aarding nodig is, kan de kortst mogelijke weg worden gebruikt. Deze constructiemethode, toegepast samen met kleine stukjes prototypebord, kan ook worden gebruikt voor complexere en hogere frequentie RF-projecten.
 
theremin main
 

Meer circuits en Projecten

Het article, “Theremin voor zelfbouw met JFETs in plaats van buizen,” verscheen in Elektor maart/april 2017 en is beschikbaar voor alle Elektor-leden. Onze leden genieten van ElektorMag, een 10% korting in de Elektor Store op veel producten, en volledige toegang tot de onlinebibliotheek. Als je nog geen Elektor-lid bent, registreer je dan nu om te beginnen lezen over duizenden projecten en schakelingen. Wil je meer lezen over Theremins? Bekijk dan “A Tube-Theremin” en “Analog Theremin.”

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Circuits & Circuit Design!


Vertaling: Niek Wielders