Wilt u een operationele versterker van een vorig project of van een verzameling oude onderdelen hergebruiken? Wees voorzichtig: de functionaliteit kan niet meer optimaal zijn. Het testen van een op-amp met een multimeter voor een eenvoudig goed/fout resultaat is niet zo eenvoudig als het is voor componenten zoals weerstanden, spoelen, zekeringen, diodes of condensatoren. Maar u kunt snel en goedkoop een speciale tester voor op-amps maken.

Op-Amp testschakeling

Zie het schema van de tester, die bestaat uit een eenvoudige blokgolfoscillator (IC1) die oscilleert met een frequentie van ongeveer 1 Hz. Zoals de ontwerper, Dirk Schumacher, uitlegt, schommelt de uitgang van de oscillator (op pen 6) tussen "hoog", +(Vb -0,5 V), en "laag", -(Vb -0,5 V), met een periode van ongeveer 1 s.
 
op-amp tester circuit
Figuur 1. De schakeling kan enkele, dubbele en viervoudige opamps testen.
"De resultaten van de test worden weergegeven met behulp van leds met lage stroomsterkte. Als de uitgang van de op-amp hoog is, gaat de rode LED branden; als de uitgang laag is, gaat de gele LED branden. De op-amps die getest worden moeten een stroom van minstens 2 mA kunnen opnemen en afgeven," legt Schumacher uit. "De testunit wordt gevoed door twee 9 V PP3 (6F22) batterijen (BT1 en BT2). D15 en D16 geven aan wanneer de voedingsspanning aanwezig is op alle relevante pinnen van de oscillator en van alle testbussen."
 
op-amp tester
Snel go/no-go testen voor operationele versterkers.
Het ontwerp zou een handige aanvulling zijn op uw elektronicawerkbank.
 
opamp tester PCB
De print

Meer over de Op-Amp Tester

Het artikel “Opamptester” is verschenen in Elektor 3/2005. Elektor-leden hebben volledige toegang tot de Elektor-bibliotheek, waarin dit informatieve artikel is opgenomen.

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Circuits & Circuit Design!


Vertaling: Willem den Hollander